Wereldwijd

Siggiewi - St. Nicholas van Bari

Stad: Siggiewi, ook wel Città Ferdinand genoemd, is een stad in het zuidwesten van Malta. De stad ligt op enkele kilometers van Mdina, de voormalige hoofdstad van Malta, en 10 kilometers van Valetta, de huidige hoofdstad.

Van oorsprong is de plaats een gemeenschap van landbouwers. Het motto van de bewoners is 'Labora et Virtute' (Arbeid en Deugd). Tot voor enkele decenia werkten de bewoners ook voornamelijk op de velden. Siggiewi werd opgericht in de 14de eeuw. Op 30 december 1797 gaf Ferdinand Von Hompesch, grootmeester van de Orde van Malta, het dorp stadsrechten door het ook naar zichzelf te noemen: Città Ferdinand. De stad staat op een vlak plateau geflankeerd door twee diepe dalen. Bezienswaardigheden zijn het zomerpaleis van inquisiteur Onorato Visconte, gebouwd in 1625 en de officiële residentie van de eerste minister, en het paleis van grootmeester Fra Hughes Loubens de La Verdalle, één van de residenties van de huidige minister president.

Er wonen hier vandaag 9003 inwoners (2010).

Gebouw: De kerk die we tonen is de St. Nicholaskerk, een parochiekerk waarvan de bouw werd voleindigd in 1693. Deze kerk, ontworpen door bouwmeester Lorenzo Gafà, was ter vervanging van een oudere kerk van 1463 waarvan nog steeds ruïnes te zien zijn. De stijl van het gebouw is barok, hoewel er sinds de bouw verscheidene veranderingen volgden. In 1862 werd de kerk vergroot naar de plannen van Dr. Nikol Zammit. Ook de huidige façade van 1864 is van zijn hand. Deze kerk werd gewijd aan Nicolaas van Bari, thans beter bekend als Sinterklaas. Ieder jaar is er ook feest dat een week lang duurt ter zijner verering.

Gods naam: In de voorgevel van de kerk zijn verscheidene ornamenten te zien. In één van deze ornamenten, geschreven op een hoofddeksel, is Gods naam te zien als het tetragrammaton.

 

 

 

 

 

 

naar boven