Wereldwijd

Mdina - St. Paulkathedraal

Stad: Mdina, ook wel Città Vecchia, Città Notabileis en Stille Stad genoemd, is een kleine stad op Malta. Deze stad, gelegen in het centrum van het eiland, is de voormalige hoofdstad van Malta. De gemiddelde hoogte van het plateau, het hoogste van Malta, waarop Mdina ligt is 185 meter boven de zeespiegel. Er wonen hier 400 mensen.

De geschiedenis van deze plaats gaat ver terug. De Feniciërs hadden hier rond 700 v.C. een nederzetting. Onder de Romeinen werd Mdina een municipium dat ze Melita noemden. Een municipium is een stad die ingelijfd werd bij het Romeinse Rijk. De burgers bezaten beperkte Romeinse burgerrechten (en plichten). De huidige naam is gegeven door de Arabieren die de plaats innamen in het jaar 870. De naam Mdina betekent "ommuurde stad". Nog steeds is de stad volledig door muren omringd. Toen de Johannesorde zich vestigde op Malta in 1530 werd Mdina hun voornaamste residentieplaats.

Doordat het lijkt of de tijd is blijven stilstaan, is deze plaats vandaag een toeristische trekpleister bij uitstek.

Gebouw: De St. Paulkathedraal. Deze kerk werd gebouwd op de plaats waar, naar overlevering, de apostel Paulus gouverneur Publius ontmoet zou hebben. Een voormalige kathedraal uit de tijd van de Noormannen werd verwoest bij de aardbeving van 1693. De Malteze architect Lorenzo Gafà kreeg vervolgens de opdracht een nieuwe kerk te ontwerpen. De huidige kerk, in barokstijl, werd gebouwd tussen 1697 en 1703.

Godsnaam: De goddelijke naam is hier tweemaal terug te vinden op een schilderij. Het schilderij werd gemaakt door Domenico Brushi en draagt de naam 'De annunciatie aan de Maagd Maria". Het woord annunciatie wordt als term vaak gebruikt voor de aankondiging die gedaan werd aan Maria dat ze door heilige geest zwanger zou geraken van een bijzonder kind - Jezus. Domenico Brushi (1840-1910) was een Italiaanse kunstschilder en vervaardiger van mozaïek. Hij volgde zijn opleiding aan de Accademia di Belle Arti "Pietro Vannuci" di Perugia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven