Opmerkelijk

Cartografie

Het Van Dale-woordenboek definieert'cartografie' als volgt: "de kunst van het vervaardigen van land-, zee- en luchtkaarten". Kaarten maken is één van de oudste en bijzonderste vormen van communicatie. Kleitabletten van omstreeks 2300 v. C. ondersteunen het feit dat de Babyloniërs aan landmeting deden. Claudius Ptolemaeus (87 - 150 n.C.), ook bekend als Ptolemaeus van Alexandrië, is vooral gekend door zijn werk "Cosmographia" of "Geographia", een gids voor het maken van kaarten inclusief een lijst van de geografische lengte en breedte van ca. 350 plaatsen. Wereldbekend werd hij toen zijn kaarten aan het einde van de 15de eeuw verschenen in een atlas. Deze kaarten werden een bron van geografische gegevens voor zeevaarders als Columbus, Caboto, Magalhães, Drake en Vespucci.

Leuk om te zien is dat deze kunstig gemaakte kaarten in sommige gevallen ook Gods naam bevatten.


 

Willem en Joannes Blaeu.

Willem Janszoon Blaeu (Uitgeest of Alkmaar, 1571 - Amsterdam, 1638) was een Nederlandse cartograaf en globemaker. Na een opleiding bij de Deense astronoom Tycho Brahe, van wie hij instrumenten en globes leerde maken, vestigde hij zich eerst in Alkmaar. Hij legde zich toe op het maken van globes en zeekaarten. Later verhuisde hij naar het Damrak, Amsterdam, en door voortdurend contact met schippers, kapiteins en zeelieden bleef hij op de hoogte van de nieuwste bevindingen. In 1633 werd hij aangesteld als kaartenmaker bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In 1638 overleed hij. Zijn zoon Joan Blaeu (Alkmaar, 23 september 1596 - Amsterdam, 28 mei 1673) zette het bedrijf voort samen met zijn jongere broer Cornelis.

 

Willem Janszoon Blaeu
1571 - 1638


Theatrum Orbis Terrarum, sive Atlas Novus in quo Tabulæ et Descriptiones Omnium Regionum, Editæ a Guiljel: et Ioanne Blaeu. Vertaald is de titel: "Theater van de Wereld, of Nieuwe Atlas van Kaarten en Voorstellingen van Alle Gebieden, door Willem en Joan Blaeu". Deze Latijnse editie werd in 4 delen gepubliceerd vanaf 1645. Bovenaan staat Gods naam in het Hebreeuws met Masoretische klinkertekens.

 

 

- naar boven -