Boeken

1752 - Overeenstemming van het Oude met het Nieuwe Testament

Auteur: Martinus Becanus

Martinus Becanus, ook bekend onder de namen Maarten Van Beek, Verbeeck en van der Beeck, is in Hilvarenbeek geboren op 6 januari 1563. Zijn eigenlijke naam zou Schellekens geweest zijn. Reeds op jeugdige leeftijd kwam hij aan in Keulen waar hij zijn lagere studies voltooide aan het jezuïten-college. In 1583 behaalde hij zijn graad in filosofie en trad hij toe tot de Sociëteit van Jezus, bekend als de jezuïeten. Hij begon met zijn studie theologie en werd vervolgens professor filosofie en theologie. Hij onderwees maar liefst 22 jaar aan de universiteiten van Würzburg, Mainz en als laatste locatie Wenen. Op uitdrukkelijke vraag van keizer Matthias kwam hij naar Wenen waar hij vanaf 1620 ook de biechtvader was van diens opvolger Ferdinand II, keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Martinus Becanus is een van de bekendste voorstanders van de contrareformatie of katholieke reformatie. De eerste publicatie die hij publiceerde, in 1608, was een antwoord gericht aan Johannes Calvijns 'Aphorismi doctrinae Jesuitarum'. Zijn geschriften waren gericht tegen het Calvinisme, Lutheranisme en Anglicanisme.

Hij overleed op 24 april 1624 te Wenen, in de leeftijd van 61 jaar.

Het boek: Maar liefst 37 boeken werden door hem uitgegeven. Het boek dat we u tonen werd onder eerste druk uitgebracht in 1620 onder de titel 'Analogia Veteris et Novi Testamenti'. Meer dan 30 edities volgden. Op het boek dat wij tonen staat als uitgiftedatum 1752.

Gods naam: De goddelijke naam is hier duidelijk terug te vinden op de gravure naast de titelpagina. Deze gravure werd gemaakt door Christian Friedrich Fritzsch (1719-c.1772). Deze artiest was een achttiende-eeuwse Duitse graveur en schilder. Hij studeerde de graveertechnieken bij zijn vader, Christian Fritzsch (1695-1747). Zowel vader en zoon werkten regelmatig in opdracht. Een van zijn bekendste gravures zijn de de portretten van paus Benedictus XIV, John Churchill, hertog van Marlborough, en Peter Leopold.

Gods naam is hier duidelijk te zien als het tetragrammaton, afgebeeld boven het lam dat op een boek met zeven zegels ligt.

 

 

 

 

 

 

naar boven