Boeken

1583 - Miscellaneous Tracts - The Anatomie of the Abuses

Auteur: Phillip Stubbes
Heruitgave John Payne Collier

Phillip Stubbes (Stubbs) is geboren rond het jaar 1555. Hij was een Engelse "Pamphleteer", dit is een historische term voor iemand die pamfletten maakte en verspreidde. Hij was de broer van de gereputeerde pamflettenmaker John Stubbs. Deze man had het aangedurfd om een pamflet te verspreiden tegen het huwelijk van Koningin Elizabeth en de Franse katholieke Hertog d'Anjou. Na de circulatie van het pamflet werden John Stubbs en de uitgever berecht te Westminster. Ze werden schuldig bevonden aan oproerend schrijven en als straf werd hun rechterhand afgehakt. John Stubbes kwam ook 18 maanden terecht in de gevangenis. Na zijn gevangenschap ging hij terug aan de slag voor het maken van pamfletten. Hij werd zelfs nog lid van het parlement. Betreffende zijn broer Phillip, de auteur van het boek dat we tonen, valt te melden dat hij een opleiding heeft genoten in Cambridge en Oxford. Hij startte met schrijven rond 1581. Hij was en is bekend vanwege zijn schriftelijke aanvallen op de manieren, gebruiken, amusement en mode van zijn tijd. Phillip Stubes overleed rond 1610.

Zijn publicatie werd heruitgegeven door John Payne Collier. Deze man is geboren in het jaar 1789. Hij was een Engelse schrijver en in navolging van zijn vader werd hij bij de Morning Chronicle hoofdschrijver en reporter. Zijn liefde en tijd gingen echter uit naar het studeren van de werken van Shakespeare en de vroeg-Engelse drama waarover hij publiceerde. Hij overleed in 1883.

Het boek: gedigitaliseerd door Google

Wij tonen de heruitgave van John Payne Collier. In het voorwoord wordt verklaard dat men een exacte reproductie heeft gemaakt van de eerste editie van Phillip Stubbes, waarvan nog slechts twee originele werken bestaan (waarvan dan één nog onvolledig is). Collier schrijft in zijn voorwoord, dat we integraal tonen, dat bij het maken van deze reproductie ieder woord en iedere letter behouden bleven.


 

 

Bladzijde 90

 

 

 

naar boven