Wereldwijd

Sint-Pietersbasiliek - Grafmonument Paus Pius X

Gebouw: De barokke Sint-Pietersbasiliek is de meest prominente en meest bekende kerk binnen Vaticaanstad. De basiliek staat op een plek waar al sinds de 4de eeuw een kerk staat. De huidige basiliek werd gebouwd tussen 1506 en 1626. Ze beslaat een oppervlakte van 2,3 ha en biedt plaats aan 60.000 mensen. Volgens de katholieke traditie is hier de begraafplaats van Petrus en bevindt zijn tombe zich onder het baldakijn en het altaar van de basiliek. Deze traditie is echter gestoeld op overlevering daar de Bijbel geen vermelding maakt van de aanwezigheid of martelaarschap van Petrus in Rome. Deze opvatting is echter wel de reden waarom de graven van vele Pausen zich in deze basiliek bevinden.

Godsnaam: Wat we tonen is het grafmonument van Paus Pius X (1835-1914) dat dienst doet als altaar. Op de eerste foto is te zien dat de paus er opgebaard ligt.

De bovenzijde van dit altaarstuk bevat het indrukwekkende schilderij "De presentatie van de maagd Maria in de tempel". In het detail is duidelijk te zien dat op het hoofddeksel van de hogepriester Gods naam geschreven staat in het Hebreeuws.

 

 

 

 

 

Foto boven www.stpetersbasilica.org.

 

 

 


 

 

- naar boven -