Wereldwijd

Sint-Pietersbasiliek - Grafmonument Paus Clemens XIII

Gebouw: De barokke Sint-Pietersbasiliek is de meest prominente en meest bekende kerk binnen Vaticaanstad. De basiliek staat op een plek waar al sinds de 4de eeuw een kerk staat. De huidige basiliek werd gebouwd tussen 1506 en 1626. Ze beslaat een oppervlakte van 2,3 ha en biedt plaats aan 60.000 mensen. Volgens de katholieke traditie is hier de begraafplaats van Petrus en bevindt zijn tombe zich onder het baldakijn en het altaar van de basiliek. Deze traditie is echter gestoeld op overlevering daar de Bijbel geen vermelding maakt van de aanwezigheid of martelaarschap van Petrus in Rome. Deze opvatting is echter wel de reden waarom de graven van vele Pausen zich in deze basiliek bevinden.

Godsnaam: Het grafmonument van Paus Clemens XIII (1693-1769) werd gemaakt door Antonio Canova die er aan werkte van 1783 tot 1792. De Paus wordt er afgebeeld in een knielende positie. Aan de rechterzijde bevindt zich de 'Engel des doods'. De figuur aan de linkerzijde van de sarcofaag stelt 'de Religie' voor, gekleed met joodse bovenklederen.

Op zowel de gordel als de voorhoofdsband staat een Hebreeuwse tekst. Op de gordel staat: 'leerstelling en waarheid'. Op de voorhoofdsband staat: "JHWH is heilig". De JHWH is het Tetragrammaton, de oud-Hebreeuwse schrijfwijze voor Gods naam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven-