Wereldwijd

Estaing - Saint Fleuret

De Franse gemeente Estaing ligt in het departement Aveyron, in het zuidwestelijke deel van het Centraal Massief. Het inwonersaantal van de Estagnols staat momenteel op iets meer dan 600.

Estaing is er fier op om op de prestigieuze lijst van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk te staan. De mooie en kleine straatjes zijn een streling voor het oog. Het uitzicht van het dorp wordt vooral gedomineerd door het Château d’Estaing, een kasteel dat gebouwd werd in de 15de en 16de eeuw. De opeenvolgende graven van Estaing, bouwheren van het kasteel, hadden het in handen tot aan de Franse revolutie. Ook een imposante gotische brug, over de rivier Lot en gebouwd van 1501 tot 1529, behoort tot het karakteristieke uitzicht van het dorp.

De stad is de woonplaats van de familie Giscard d’Estaing die Frankrijk de 20ste president van de Republiek gaven, Valéry Giscard d’Estaing.

Gebouw: De kerk Saint Fleuret

De kerk Saint Fleuret werd in het midden van de 15de eeuw gebouwd op de plaats van de vroegere Romaanse priorij Saint-Fleuret van de 11de eeuw. Fleuret was een voormalige bisschop van Clermont-Ferrand die in 620 overleed in Estaing. Hij wordt beschouwd als de beschermheilige van het dorp. De stijl van de huidige kerk is gotisch.

Godsnaam: Twee tetragrammatons bevinden zich op smeedijzeren deurtjes die toegang geven tot het altaar van de kapel St Fleuret. De deurtjes lijken op de deurtjes die we reeds tonen bij Grenoble - cathédrale Notre Dame.

 

Even een foto van het mooie kasteel...

 

Foto van de kerk...

 

Een eerste deurtje...

 

en tenslotte een tweede deurtje...

 

 

 

 

naar boven