Wereldwijd

Grenoble - Cathédrale Notre Dame

Stad: Grenoble is een stad in het zuidoosten van Frankrijk. De stad is gelegen aan de voet van de Alpen, daar waar de rivieren Drac en Isère samenkomen.

De oorsprong gaat terug tot een Keltische stam, de Allobroges, die hier een nederzetting hadden. De Romeinen noemden de plaats in 43 voor Christus Cularo. De stadsmuren werden gebouwd in het jaar 286, onder Keizer Diocletianus. Keizer Flavius Gratianus bezocht later de stad en geraakt door het ontvangst dat hij kreeg maakte hij er een Romeinse stad van. De naam veranderde naar Gratianopolis. De naam zou nog enkele malen veranderen: in de 14de eeuw naar Greynovol en later naar Greynoble - hier stamt de huidige naam van af. Na de Franse revolutie werd de stad even Grelibre genoemd. Het was uiteindelijk Napoleon die haar de huidige naam terug gaf.

Vandaag is Grenoble een metropool. Er leven maar liefst 156.793 mensen (2007). In de agglomeratie van Grenoble wonen maar liefst 532.746 mensen.

Gebouw: De kathedraal Notre-Dame, een kerk met gewikkelde bouwgeschiedenis van de Karolingische tijd tot heden, wordt gebruikt door de Rooms-Katholieke kerk. Deze kerk wordt beschreven als en vijfschepige kerk. De kapel St. Hugues, links van de ingang, is van de 13de eeuw.

Voorwerp: In deze kerk staat Gods naam maar liefst vijf maal.

 

 

Op een zijaltaar aan de linkerzijde.

 

Op een ander zijaltaar aan de linkerzijde. Opmerkelijk is wel dat hij ondersteboven staat!

 

Op de houten preekstoel, in de hemel erboven, is ook de Goddelijke naam ingewerkt.

 

In de kapel St. Hugues, op een smeedijzeren afscherming van het altaar.

 

 

 

- naar boven -