Wereldwijd

Beaune - Collégiale Notre-Dame

Stad: Het hier bedoelde Beaune is een klein stadje in het oosten van Frankrijk, in Bourgondië. De circa 22.000 inwoners noemt men Beaunois.

De stad, gelegen aan de heuvels van de C'ote d'Or, is oud. Reeds in de tijd van de Kelten woonden hier mensen. In 1203 kreeg de plaats de stadsrechten uit handen van Odo III, hertog van Bourgondië. Historische gebouwen uit de middeleeuwen, in renaissance en barrok, tonen een rijk verleden. Vandaag is Beaune gekend door de productie van wijn. Beaune wordt zelfs de wijnhoofdstad van Bourgondië genoemd.

We tonen van Beaune reeds het bekende Hotel-Dieu - zie aub op onze pagina "Musea".

Gebouw: Collégiale Notre Dame.

Deze parochiekerk werd in 1958 verheven tot basiliek. De stijl van de kerk is Romaans. De huidige kerk, gebouwd in de eerste helft van de 12de eeuw, was een vervanging van een eerdere kerk. Na de brand van 1272 werden reparaties uitgevoerd waarbij onder andere de romaanse vensters vervangen werden door grote gotische vensters en bogen op de uitlopers.

Voorwerp: Op een zijaltaar is ook hier de stralende driehoek omgeven door wolken te zien die we al vaak tegenkwamen. Betreffende het schrift, voortgaande op onze ervaring, gaat het hier zeker om de Godsnaam, hoewel we artistieke vrijheid vermoeden.

 


 

 

 

 

naar boven