Musea

Hôtel-Dieu - Kapel

Beaune is een klein stadje in het oosten van Frankrijk en onderprefectuur van het departement Côte-d'Or, in Bourgondië. Beaune telt 21.923 inwoners (1999), die Beaunois worden genoemd. Het gebied rond Beaune staat bekend om zijn wijnen en om zijn jaarlijkse wijnverkopen georganiseerd door de Hospices de Beaune. Deze organisatie werd gesticht in 1442 door Nicolas Rolin, kanselier van de Graaf van Bourgondië, en zijn vrouw Guigone de Salins.

Het Hôtel-Dieu van Beaune is de bekendste bezienswaardigheid van het stadje. Het gebouw dateert van 1443 en werd tot 1971 als ziekenhuis gebruikt. Vandaag wordt nog een deel van dit oude complex gebruikt als bejaardentehuis terwijl de rest als museum bezichtigd kan worden. De ruim 400.000 bezoekers die ieder jaar Hötel Dieu bezoeken kunnen er ruim 5000 voorwerpen bezichtigen waaronder het beroemde veelluik van Rogier van der Weyden, dat het Laatste Oordeel voorstelt.

 

We tonen deze foto's met de vriendelijke toestemming van Hôtel-Dieu Beaune.
De link naar de website: www.hospices-de-beaune.tm.fr


Enkele foto's...

De veelkleurige daken van het complex zijn een symbool geworden van Bourgondië.

 

Grande salle des «Pôvres» (Grote Armenzaal).

De Grote Armenzaal bevindt zich langs de kant van de voorgevel. De imposante zaal (bijna 50 meter lang, 14 meter breed en 16 meter hoog) is overdekt door het houten beschilderde gewelf van het dak. In de zaal bevinden zich langs de noord- en zuidmuur 2 beddenrijen, het centraal gedeelte van de ruimte was voorzien voor tafels en banken voor de maaltijden. De bedden zijn kleine tweepersoonsbedden. Velen zullen deze beelden herkennen door de film 'Le grande Vadrouille', met Louis de Funès en Bourvil, die hier voor een deel gedraaid werd.

In Hotel Dieu is tweemaal Gods naam te zien in de verpleegzalen, zij het de eerste maal onder voorbehoud omdat we de schrijfwijze niet kennen. De eerste maal is in de zaal (Salle) Saint Louis. De tweede maal is in de zaal (Salle) Saint Nicolas. Hier staat hij boven een schilderij welke pinksteren voorstelt.

 

 

 

 

 

 

De eerste maal

 

De tweede maal

 

 

 

 

- naar boven -