Wereldwijd

Rusland

Land: Rusland, officieel de Russische Federatie, is een land gedeeltelijk gelegen in Europa en gedeeltelijk in Azië. Het is het grootste land ter wereld met een oppervlakte van maar liefst 17.075.400 km². Deze staat deelt zijn grenzen met Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Verder is het door een smalle zeestraat gescheiden van de Verenigde Staten (Alaska) en Japan. In Rusland wonen 142.905.208 mensen (2010).

De oudste geschiedenis gaat terug tot bewoning door Slavische en Fins-Oegrische stammen. In de vroege middeleeuwen zwermden Vikingen de Russische rivieren af en zij bouwden nederzettingen. De vikinghoofdman Rurik wist in 860 een groot aantal van deze nederzettingen te verenigen in Noord-Rusland. In 882 verenigde de vorst van Novgorod, Oleg de Wijze, zijn gebied met het zuidelijke Kiev, waarmee de eerste Russische staat gesticht was. Na een overheersing door het Mongoolse Rijk begon zich in 1325 het vorstendom Moskou te ontwikkelen. Van hieruit ontstond het Tsaardom Rusland. In 1721 werd het vervolgens het Keizerrijk Rusland, welk bestond tot 1917. De Russische Revolutie maakte een einde aan het Tsarendom en vestigde de eerste communistische staat ter wereld: de Sovjet-Unie. Op 25 december 1991 hield deze Unie op te bestaan.

Religie: Van de 142 miljoen inwoners beweren 100 miljoen mensen tot de Russisch-orthodoxe Kerk te behoren. Ook de Rooms-katholieke Kerk, de Islam, Protestantisme, Boedhisme en Jehovah's Getuigen en nog andere religies zijn er vertegenwoordigd.

 

Plaats die we tonen:

 

(Plaats) (schrijfwijze)
 
1.
Sergiev Posad - St. Sergei-kathedraal Tetragrammaton
 
   
   

 

 

 

- naar boven -