Wereldwijd

Maastricht - Stadhuis

Stad: Maastricht (Maastrichts: Mestreech) is een stad in het zuiden van de provincie Limburg. "Maastricht is niet in een paar zinnen te beschrijven. Want deze stad heeft het allemaal. Cultuur én natuur. Historische panden én hippe designwinkels. Avontuurlijke grotten én karakteristieke torens. Bruisende evenementen én adembenemende hellingen met wijnranken. Flaneer langs de exclusieve boetiekjes in het Stokstraatkwartier of de bekende (mode)ketens in het prachtige winkelcentrum Entre Deux. Bezoek de bijzondere musea, schatkamers, kunstgaleries en theaters. Al meer dan 2000 jaar is Maastricht een geliefd plekje om te zijn" - aldus de website www.vvv-maastricht.eu .

Gebouw: Het Stadhuis op de markt.

Het minste wat je kan zeggen van dit 17de eeuwse stadhuis is dat het een mooi imposant gebouw is. De bouwer was Pieter Post - een toonaangevende architect van het Nederlandse classicisme. In 1659 vond de eerste steenlegging plaats. Het geheel is een mooi voorbeeld van classicistische barok.

In de centrale hal van het stadhuis schilderde in de jaren 1667 tot 1671 de Haagse kunstenaar Theodoor van der Schuer (1634-1707) de plafonddecoraties. In de koepel zie je het wapen van Maastricht gedragen door engelen. Op het kruisgewelf heeft Van der Schuer allegorische taferelen geschilderd zoals eendracht, standvastigheid en de overwinning van de deugden op de ondeugden. De spanning tussen kerk en staat bracht hij mooi in beeld met een afbeelding van de drie goddelijke deugden geloof, hoop en liefde (uit de bijbel) en de afbeelding van de deugden voorzichtigheid, rechtvaardigheid, sterkte en matigheid (uit Plato's Republiek). Bij de drie deugden geloof, hoop en liefde; wordt geloof gesymboliseerd door een opengeslagen bijbel.Het opschrift op het boek BIBLIA SACRA is zo geschilderd dat de tekst altijd voor de toeschouwer te lezen is, waar deze zich ook bevindt in de hal.

Godsnaam: Betreffende de Goddelijke Naam is het volgende interessant. In 1840 schilderde Th. Schaepkens over de driehoek met het tetragram een 'oog der gerechtigheid'. Hij bracht als rondschrift op het kruisgewelf de tekst aan: 'Justitiae oculum depinxit Theodorus Van der Schuer anno Domini MDCLXX' (vertaald: 'het oog der gerechtigheid schilderde Theodorus Van der Schuer in 1670')! Bij een restauratie in 1951 heeft men de oorspronkelijke situatie hersteld - het oorspronkelijke tetragram staat er terug. De randtekst van Schaepkens bleef echter bewaard en verwijst nu naar een oog dat er niet meer is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -