Wereldwijd

Venetië - basilica di San Marco

Stad: Venetië (Italiaans: Venezia, Venetiaans: Venezsia) is een stad in het noordoosten van Italië, aan de noordwestoever van de Adriatische Zee. Het is hoofdstad van de regio Veneto en van de provincie Venetië en heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis.

Gebouw: De basiliek van San Marco (Italiaans: Basilica di San Marco a Venezia), de kathedraal van Venetië (gebouwd in 1060) is de meest bekende kerk van de stad en het meest gekende voorbeeld van Byzantijnse architectuur. De basiliek heeft vijf koepels en is rijkelijk versierd en voorzien van bogen en vele torentjes. Het interieur is beroemd om zijn mozaïeken in de koepels en om de golvende vloeren van marmer en mozaïek. Mozaïek is een kunstvorm waarbij een grote afbeelding wordt vervaardigd uit een groot aantal kleine gekleurde steentjes. De mozaiek van deze basiliek bevat goud, brons en een grote variëteit van gekleurde stenen. De totale oppervlakte van de mozaiek is wel 8000m².

Voorwerp: In verband met de Goddelijke naam is een mozaiek boven een afbeelding van Mozes interessant. Hier is duidelijk het Tetragrammaton ingewerkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven