Wereldwijd

Rome - San Giovanni in Laterano

Stad: Rome, in het Italiaans Roma, is de hoofdstad van Italië. De stad, gelegen aan de Tiber, kan bogen op een eeuwenoude geschiedenis. Ze was immers de hoofdstad van het Romeinse Rijk met zijn vele keizers. Vandaag wonen in Rome 2.741.086 mensen (2009) die genieten van een mediterraan klimaat. Rome is ook de stad waar Vaticaanstad resideert.

Gebouw: San Giovanni in Laterano. Voluit heet deze kerk 'Archibasilica Sanctissimi Salvatoris et Sancti Iohannes Baptista et Evangelista in Laterano' - 'Aartsbasiliek van de Allerheiligste Verlosser, van Johannes de doper en van de heilige Johannes de evangelist in Lateraan'. Deze basiliek is de bischopskerk of kathedraal van het bisdom Rome. De bischop van Rome is de paus waardoor deze basiliek de titel draagt van "Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput" - "Moeder en hoofd aller kerken van Rome en het aardrond". Ze is de belangrijkste kerk van de Rooms-katholieke Kerk, in belangrijkheid belangrijker dan de Sint Pietersbasiliek.

Het gebied was vroeger in handen van de patriciërsfamilie Laterani. Door zijn huwelijk kreeg Keizer Constantijn de Grote het landgoed in zijn bezit. Het was hij die op deze plek de San Giovanni in Laterano heeft gesticht. Deze basiliek werd in 324 ingewijd door Paus Silvester I.

De kerk kent een bewogen geschiedenis: de eerste kerk werd vernietigd door de Vandalen, de tweede door een aardbeving (896), de derde door branden (1308 en 1361). De laatste grondige verbouwing dateert van 1646 toen de invloedrijke architect Franceso Borromini de opdracht kreeg de bouwvallige kerk te stabiliseren en in de Barokke stijl om te zetten. Even in de bijrand vermelden dat het bijhorende Lateraanse Paleis, dat naast de kerk stond, de residentie van de pausen was tot 1377 toen ze hun intrek namen in het Vaticaan. De pausen werden wel tot 1870 hier als paus gekroond. In de kerk bevinden zich vele graven van pausen.

Voorwerp: In en aan de kerk bevinden zich ook vele beelden. Er staan bijvoorbeeld beelden van de twaalf apostelen, ontworpen door de leerlingen van Bernini. In de voorhal staat een beeld van Keizer Constantijn die de kerk aan de paus schonk. Aan de rechterzijde van het altaar in de San Sacramento-kapel staat een beeld van Aäron, de broer van Mozes die in de natie Israël diende als hogepriester. Conform de Bijbel staat er op zijn hoofddeksel Gods naam.

 

 

 

 

 

 

naar boven