Wereldwijd

Rome - San Bernardo alle Terme

Stad: Volgens de mythologie is Rome ontstaan door Romulus en Remus, de tweelingzonen van de oorlogsgod Mars en Rhea Silvia. Volgens de legende was dit op 21 april 753 voor Christus. De beide broers maakten ruzie over de vraag wie van beiden over de nieuwe stad zou gaan heersen en er zijn naam aan mocht geven. Romulus vermoordde zijn broer en gaf vervolgens zijn naam.

Volgens archeologen is het ontstaan van de stad elders te zoeken. Rome werd oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels: Palatijn, Aventijn, Capitool, Quirinaal, Viminaal, Esquilijn en Coelius. De bewoning ervan gebeurde in verschillende fasen. In de 10de eeuw voor Christus ontstonden er kleine nederzettingen op twee van de zeven heuvels. In de 7de eeuw voor Christus kwamen er nieuwe nederzettingen bij, nu ook op een derde heuvel, gevolgd door weer nieuwe nederzettingen in de 6de eeuw voor Christus. De Etrusken vielen in die tijd deze nederzettingen binnen en ze verenigden de nederzettingen van de drie heuvels tot één stad. Als laatste kwamen er ook in de 4de eeuw voor Christus op de vier andere heuvels nederzettingen. Doordat er een muur werd gebouwd die alles met elkaar verbond ontstond er ook in de praktijk een echte stad die snel zijn expansie beleefde. Rome heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis, zeker als hoofdstad van de Romeinse wereldmacht.

Vandaag wonen in Rome 2.741.086 mensen (2009). Deze plaats is de hoofdstad van Italië en ook de plaats waar Vaticaanstad gelegen is.

Gebouw: De basiliek San Bernardo alle Terme is gelegen aan de Piazza San Bernardo, tegenover de Santa Susanna. De kerk werd als een abdijkerk in 1598 gebouwd in een van de bewaard gebleven ronde hoekgebouwen in de buitenmuur van de Thermen van Diocletianus. De structuur van San Bernardo alle Terme is vergelijkbaar met het Pantheon, want het is cilindrisch, met een grote koepel en een oculus. De diameter van het gebouw is 22 meter.

Godsnaam: In de kerk is een grafmonument te zien, opgedragen aan de beeldhouwer Carlo Finelli (1785-1853). Het monument werd gemaakt door de succesvolle beeldhouwer Rinaldo Rinaldi (1793-1873). Rinaldi is geboren in Padua als de de zoon van de Italiaanse beeldhouwer Domenico Rinaldi. Rinaldo studeerde onder grootmeester Antonio Canova van Rome en bouwde een goede reputatie op.. Zijn beeldhouwwerken zijn vandaag in menige musea te bewonderen waaronder het Louvre te Parijs en de Hermitage in Sint Petersburg, Rusland.

De overledene wordt in het monument uitgebeeld al zittend terwijl hij een reliëf bewonderd. Aan de linkerzijde is er een figuur te zien die "geloof" uitbeeld. Ze houdt een boek vast waarop op de buitenzijde de goddelijke naam te zien is.

 

 

 

 

 

naar boven