Wereldwijd

Parijs - Eglise Saint-Leu-Saint-Gilles

Stad: Parijs is vandaag bekend als de hoofdstad van Frankrijk. Naast Londen, New York en Tokio wordt de stad beschouwd als één van de vier grote wereldsteden.

De naam Parijs is afgeleid van een Gallische stam die zijn woongebied bij de huidige Seine had, de Parisii. Blijkbaar bewoonden zij het gebied vanaf de derde eeuw v.C. In het jaar 52 v.C. kwam Julius Caesar, die met zijn troepen Gallië veroverde. De Slag van Lutetia vond plaats waarbij Julius Caesar de stad veroverde. De stad werd herbouwd en Caesar gaf er vervolgens de naam Lutetia Parisiorum aan. In 508 benoemde Clovis, de koning van de Franken, Parijs tot zijn hoofdstad.

Vandaag presenteert Parijs zich als een stad met heel veel erfgoed, musea (150), kunst, mode, gastronomie... teveel om op te noemen. Er wonen in de stad 2.193.030 mensen (2007). Tesamen met de voorsteden komt het stedelijk gebied op 11.769.433 mensen.

Gebouw: église Saint-Leu-Saint-Gilles.

Deze kerk bevindt zich in de buurt van het Centre Pompidou, in de Rue Saint-Denis.

Oorspronkelijk stond hier een Benedictijnse abdij, de abdij van Sain Magloire, waar de toenmalige kapel onderdeel van vormde. Deze kapel werd gebouwd in het jaar 1235 en werd opgedragen aan Saint Gilles. Door de toename van de bevolking werd het later nodig de kapel uit te bouwen tot een kerk. Dit gebeurde in 1319. De kerk kreeg de naam Saint-Leu-Saint-Gilles. Verdere belangrijke restauraties waren er in de jaren 1611, 1727 en 1780.

Gods naam: staat hier in een driehoek boven de ingangsdeuren. De naam is geschreven in de Hebreeuwse letters die het Tetragrammaton vormen: JHWH (van rechts naar links). Daaronder staat de tekst: "DOMVS DEI ET PORTA COELI" ("Huis van God en poort naar de hemel").

 

 

Wikipedia (©Peter17) / Licentie GFDL en Creative Commons CC-BY 3.0

 

Wikipedia (©Peter17) / Licentie GFDL en Creative Commons CC-BY 3.0

 

 

 



- naar boven -