Wereldwijd

Castres - Kathedraal St. Benoit

Stad: Castres is een gemeente in het zuiden van Frankrijk, in het Franse departement Tarn (in de regio Midi-Pyrénées). Deze plaats ligt vlak bij het bergen van Sidobre en de Montagne Noir (Zwart Gebergte), op een hoogte van 172 meter boven zeeniveau. Deze stad, die van noord naar zuid doorkruist wordt door de rivier Agout, is te vinden op 72 kilometer ten oosten van Toulouse. Er wonen hier 42.701 inwoners (2009) die Castrais worden genoemd.

De eerste missionarissen kwamen arriveerden hier in de 3de eeuw. De Benedictijnse abdij St. Benedictus werd gesticht rond het jaar 647 op de rechteroever van de Agout, door de heren van het hof van Sigibert III, een Frankische koning in het deelgebied Austrasië. Het is rond deze abdij dat de huidige stad zich ontwikkelde.

Castres is bekend om zijn museum gewijd aan de schilder en beeldhouwer Francisco Goya.

Het gebouw: De kathedraal Saint-Benoît (Sint-Benedictus).

Op een bordje staat de volgende tekst: "De eerste plannen voor het gebouw werden gerealiseerd op initiatief van bisschop van Tuboeuf in 1678, op de site van de voormalige Sint-Benedictus abdij, verwoest door de godsdienstoorlogen. De werken werden later stilgelegd door gebrek aan financiering. De constructie werd hervat onder Monseigneur de Beaujeu. De kathedraal werd ingewijd in 1718. De stijl is barok, zeer sober. De eerste plannen voorzagen een groot superieur gebouw. Het interieur is enorm. De decoratie van het gewelf stamt uit de vorige eeuw. In het koor wordt een baldakijn van verguld hout ondersteund door rode marmeren kolommen uit Caunes (Aude). De zijkapellen bevatten een rijke verzameling van schilderijen van de Toulouse school, van de XVIIIe eeuw (Chevalier Rivals). Het merendeel van de decoratieve elementen zijn afkomstig van het oude klooster van Saïx: de stoelen van de kanunniken, de deuren van de sacristie, schilderijen. De kathedraal van Saint-Benoît is op 24 juni 1953 geklasseerd als Historisch Monument.

Gods naam: Gods naam is hier terug te vinden boven een zijaltaar. Als opmerking willen we meegeven dat er hier één karakter ontbreekt waarbij dan ook het derde karakter, de 'W' verhuisde naar de eerste plaatst (van rechts naar links).

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

- naar boven -