Wereldwijd

Keulen - Groß St. Martin

Stad: Keulen (in het Duits Köln) is de derde grootste stad en metropool in Duitsland. Deze stad bevindt zich in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen aan de Rijn. De geschiedenis van deze plaats gaat ver terug. Reeds in 50 n.C. werd ze officieel tot stad verheven. In de middeleeuwen speelde ze een belangrijke rol in politiek en staat. Uiteraard ook door haar ligging aan de Rijn op het gebied van de handel. Vandaag leven er meer dan 995.420 inwoners (2008).

Gebouw: De kerk Groß St. Martin staat in het oude stadsgedeelte. De kerktoren, omgeven met vier kleinere torens, is kenmerkend voor de bouwstijl van de oude stad. Deze basiliek werd in de 12de eeuw gebouwd op de fundamenten van een oudere kerk. De kerk behoorde vroeger tot een Benedictijnse abdij tot ze in de 19de eeuw een parochiekerk werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk ernstig vernield.

Voorwerp: Bij het binnenkomen van de kerk, aan de linkerkant staan beelden die bekend staan als de 'Grablegungsgruppe' of grafleggingsgroep. De uitgebeelde personen leggen de gestorven Christus ter graf. Op zijn lichaam zijn de sporen te zien van de doornenkroon en van de spijkers door zijn handen en voeten. Oorspronkelijk waren er buiten Christus zeven beelden, één beeld is sinds de Tweede Wereldoorlog verborgen.

Van links naar rechts: Nikodemus, onbekende vrouw, Maria Magdalena, Maria (de moeder van Jezus), de apostel Johannes en Jozef van Arimathea. Op het borststuk van Jozef van Arimathea staat de Goddelijke naam JHWH.

 

 

 

1: Deze foto komt van Wikimedia Commons (© Thomas Robbin) geplaatst onder GNU Free Documentation License (GFDL) en licentie Creative Commons Sharealike 3.0
2: Deze foto komt van Wikimedia Commons (© Elke Wetzig) geplaatst onder de licenties Creative Commons 3.0 (CC-BY-SA-3.0) en GDFL
3: Deze foto komt van Wikimedia Commons (© Raimond Spekking) geplaatst onder de licenties Creative Commons 3.0 (CC-BY-SA-3.0) en GDFL"
4: Deze foto komt van Wikimedia Commons (© Raimond Spekking) geplaatst onder de licenties Creative Commons 3.0 (CC-BY-SA-3.0) en GDFL

 

 

- naar boven -