Wereldwijd

Augsburg - Barfüßerkirche

Stad: Augsburg ligt in de regio Zwaben in Beieren, gelegen aan de rivier de Lech. Deze stad in het zuiden van Duitsland telt 264.700 inwoners.

Augsburg kent een lange geschiedenis. Ze werd gesticht in 15 v. C. tijdens de regering van de Romeinse keizer Augustus. In de 4e eeuw werd er een bisschop aangesteld. Dat resulteerde in de bouw van een kathedraal en een klooster. Na een bewogen geschiedenis, waarbij de stad grotendeels verwoest werd en wederom herbouwd, werd Augsburg in 1276 een rijksstad doordat ze van koning Rudolf van Habsburg de officiële stadsrechten ontving. De stad werd al snel een belangrijk handelscentrum omdat de handelsroutes naar Italië de stad doorkruisen. In een deel van Augsburg, “de Fuggerei” genoemd, werden behoeftige burgers uit Augsburg gehuisvest. Gebouwd in 1516 is het de oudste wijk met sociale woningen ter wereld, die bovendien nog altijd in gebruik is. De naam komt van Jakob Fugger de Rijke, oprichter van het bankiersimperium Fugger.

Gebouw: De Barfüßerkirche ligt in het oude stadsgedeelte van Augsburg. Dit gebouw is een basiliek opgetrokken in barok-gotische stijl. Het is een evangelische kerk, doch in het begin van de geschiedenis behoorde het toe aan de Rooms Katholieke kerk.

In 1243 richtten de Franciscanen, naast de Barfüßertoren, de kerk op. De Romaanse opvolger van de kerk, gebouwd in 1265, werd in 1398 door een brand verwoest. Van 1407 tot 1411 werd op de oude fundamenten de kerk weer opgebouwd. De eerste protestantse preek werd gehouden in 1524. In 1535 werd ze de eerste protestantse kerk in Augsburg, nadat het Franciscaner klooster werd opgeheven. In februari 1944, tijdens een bombardement, werd de kerk vernietigd. Het gehele interieur, met inbegrip van de preekstoel en het orgel, ging in de vlammen op. In 1951 werd de kerk, in vereenvoudigde vorm en zonder torens, weer herbouwd.

Het oudste orgel van Zuid-Duitsland heeft 150 jaar in deze Barfüßerkerk gestaan, tot het in 1755 vervangen werd. Het door Max Günzer in 1609 gebouwde orgel bevindt zich nu in het dorp Gabelbach bij Zumarshausen . Op het tweede orgel van J. A. Stein hebben Mozart in 1777, en later Albert Schweitzer in 1929, gespeeld.

Godsnaam: Het smeedijzeren koorscherm werd in 1760 door Johann Samuel Birkenfeld voltooid. Boven de toegangsdeur zien we de goddelijke naam terug als het tetragrammaton.

 

Foto: Joergens.mi/Wikipedia - Wikimedia Commons - licentie CC BY-SA 3.0

 

Foto: Joergens.mi/Wikipedia - Wikimedia Commons - licentie CC BY-SA 3.0

 

Foto: Joergens.mi/Wikipedia - Wikimedia Commons - licentie CC BY-SA 3.0

 

Foto: detail van 3de foto

 

Foto: detail van 3de foto


 

 

 

- naar boven -