Wereldwijd

Jezus-Eik - Onze-Lieve-Vrouwkerk

Stad: Onder het bestuur van Keizer Napoleon fusioneerde Jezus-Eik in 1800 met Overijsse. Over het ontstaan van dit gehucht bestaat er een legende - ze bestaat eigenlijk in verscheidene versies. In het Zoniënwoud stond in de 17de eeuw een reuzachtige boom, een eik die men 'de Duivelseik' noemde. De boom was immers al enkele malen getroffen door een bliksem en daar liep men toch niet hoog mee op. In de hoop het onweer en de duivel af te schrikken klopten de buren een kruisbeeld aan de eik. Boeren, boswachters en handelaars maakten een kruis wanneer ze er voorbij kwamen De naam 'Jezus-Eik' was geboren...

In 1635 voelde een zeker Peeter Vanden Kerkhoven zijn einde naderen. Hij had al eens een Mariabeeldje met kapelletje gekocht om aan de eik te hangen maar dat was er nooit van gekomen. Nu op zijn sterfbed vroeg hij zijn dochter Elizabeth om het beeldje er alsnog aan te hangen. Wat de reden ook mag zijn, het beeldje kwam er niet terecht. Vader Peeter sterft op 10 november 1635. 2 jaar later voerden de kinderen alsnog de wens van hun vader uit en het Mariabeeldje werd aan de boom gehangen. Omstaanders bleven nu staan om te bidden. Ook de zieken kwamen er in hoop op genezing. De 'mirakelen' begonnen te komen. De plaats als bedevaartsoord was geboren.

Gebouw: Onze-Lieve-Vrouwkerk

Plannen werden gemaakt om het voornoemde Mariabeeldje onder te brengen in een kerk. Op 20 april 1650 werd door de aartshertog en landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden Leopold - Willem (zoon van de Spaanse Vorst Ferdinand II) de eerste steen gelegd van de huidige kerk.

Voorwerp: Gods naam is in de kerk terug te vinden aan de bovenzijde van het altaarstuk. Gods naam staat hier in een schijnende driehoek.

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -