Wereldwijd

 

Ieper - St. Niklaaskerk

Stad: Ieper ligt in het zuidwesten van België, in de mooie omgeving die “het Heuvelland” wordt genoemd. De stad telt bijna 35.000 inwoners. Reeds in de 11e eeuw werd de stad vermeld als “Iprensis”, genoemd naar het riviertje de Ieperlee. Rond 1170 ontving de stad uit handen van Filips van de Elzas de stadsrechten. In de 13e eeuw bloeide de lakenindustrie op in de stad. Dit leidde tot de bouw van de Lakenhalle, één van de beroemdste middeleeuwse bouwwerken en een toeristische bezienswaardigheid. Helaas is Ieper tijdens de eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar gedurende 40 jaar erna is de stad weder opgebouwd. Nog altijd zijn de velden rond de stad bezaaid met oorlogskerkhoven waarin duizenden jonge soldaten begraven liggen.

Gebouw: In de 12e eeuw werd de oorspronkelijke Sint Niklaaskerk opgericht. Tijdens de beeldenstorm van 1566 kreeg de kerk het zwaar te verduren. In 1797 werd ze gesloopt. In het begin van de 19e eeuw verrees er een nieuwe kerk met dezelfde naam. Na de eerste Wereldoorlog werd de kerk gereconstrueerd in Romano-byzantijnse stijl. Vanaf 1995 werd de kerk niet meer gebruikt als parochiekerk. Later werd in het kerkgebouw het Stedelijk Onderwijsmuseum onder gebracht. In 2005 werd de dakconstructie door een brand verwoest. Maar de collectie kon gered worden en in 2007 werd het museum heropend.

Godsnaam: Ook al is in de kerk nu een museum gevestigd, toch is de kerk in zijn vroegere staat bewaard gebleven. Zo ziet men boven de tentoonstellingsruimtes, de gewelven, de kerkramen en de plafondversieringen. In de linkerkoepel is een groot mozaiek ingewerkt, waarin in grote en duidelijke letters het Hebreeuwse Tetragrammaton te lezen is. De afmetingen van de rode letters zijn bij benadering 50 x 120 cm. Dit mozaiek had tijdens de brand ook schade opgelopen maar men heeft het weer kunnen herstellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -