Wereldwijd

Brugge - Onze-Lieve-Vrouwkerk

Stad: Op de website van de stad Brugge staat: "Wie Brugge bezoekt, merkt het meteen: deze stad heeft haar architecturale en artistieke schatten van vroeger altijd zorgvuldig gekoesterd. Maar wat Brugge zo typeert is hoe ze vandaag met dat verleden omspringt." Trouwens, Brugge was in 2002 Kultuurhoofdstad van Europa.

Brugge is vandaag een van de steden die door vele internationale toeristen in grote aantallen wordt bezocht.

Gebouw: Onze-Lieve-Vrouw-kerk

De bouw van deze kerk startte in de 13e eeuw. Aan de voor- en de westgevel herkent men de invloed van de Scheldegotiek met de twee typische traptorentjes en het gebruik van blauwsteen. De kerk is vooral gekend omdat hier Maria van Bourgondië begraven ligt. Tijdens archeologisch onderzoek in 1979 werd haar stoffelijk overschot geïdentificeerd. Van haar vader, Karel de Stoute is hier enkel het praalgraf aanwezig. Zijn stoffelijke resten werden door Karel V, een kleinzoon van Maria, vanuit Frankrijk naar Brugge overgebracht. Vermoedelijk werd hij in de niet meer bestaande Sint-Donaaskathedraal die op de Burg stond begraven. De praalgraven bevinden zich in het hoogkoor van de kerk.

Voorwerp: Hieronder enkele foto's. Foto 2 en 3 (zelfde item) lijken meer een jaartal te zijn dan een tetragram. Bij foto drie is artistieke vrijheid in acht te nemen.

 

 

 

 

 

(1*): foto Wikipedia (Wolfgang Staudt), geplaatst onder de licentie Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0 Unported