Opmerkelijk

Universiteitszegel Columbia College

COLUMBIA UNIVERSITEIT

Deze Universiteit is gevestigd in New York City. Met haar oprichting in 1754 was het de vijfde Universiteit die in de V.S. werd opgericht, en de eerste in de staat New York. De Universiteit werd gesticht door Koning George II van Engeland, onder de naam “King’s College”. Pas later in 1784, na de onafhankelijkheidsoorlog, werd de naam veranderd en genoemd naar de ontdekker van Amerika, Columbus. Het motto van de Universiteit is “In lumine Tuo videbimus lument”, wat betekent “In Uw licht zullen wij het licht zien” (gebaseerd op Psalm 36:9)

Momenteel telt de Universiteit. zo’n 22.000 studenten, verdeeld over meer dan 20 faculteiten en studierichtingen. De Universiteit heeft een hoogstaande reputatie op wetenschappelijk gebied, wat geleid heeft tot het winnen van 72 Nobelprijzen.

Ook is de Universiteit trots op een aantal van haar oud-leerlingen waaronder verscheidene Amerikaanse Presidenten. Theodore Roosevelt (pres. 1901-1909), als ook Franklin D. Roosevelt (pres. 1933-1945) hebben rechten gestudeerd aan “de Columbia”. Dwight D. Eisenhower (pres. 1953-1961) was voor zijn verkiezing tot President voorzitter van deze Universiteit. Ook de nieuw verkozen President van de USA, Barack Obama studeerde er in 1983 met succes af, in de richting politicologie met als specialisatie internationale betrekkingen.

Deze foto komt van Wikimedia Commons (© Urban) en valt onder
de GNU / FDL licentie / Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License

 

Het zegel van de Columbia Universiteit in New York werd, tot voor enkele jaren, op de website van deze belangrijke Universiteit van de U.S.A. weergegeven. Tegenwoordig maakt men gebruik van een eenvoudiger en moderner ontwerp, waarop een kroon afgebeeld staat. Niettemin hecht men nog altijd veel belang aan het zegel en wordt het ook nog op diploma’s van de universiteit afgebeeld. In de gebouwen van de Universiteit zelf vinden we op tien verschillende plaatsen een afbeelding van het zegel terug.

De geschiedenis van het zegel gaat terug tot 1755. Het werd ontworpen door de toenmalige president van de Universiteit, Prof. Samuel Johnson, en werd door de presidenten van King’s College goedgekeurd. Het zegel toont aan dat Christelijke normen en waarden hoog in het vaandel van de Universiteit stonden. Zo vinden we in het zegel maar liefst vijf symbolische verwijzingen naar God en naar de Bijbel.

Deze foto komt van Wikicu.com (© Absentminded) en valt onder de GNU / FDL licentie.

 

Op het zegel zien we een dame afgebeeld op een troon, met enkele heel jonge kinderen die rondom haar staan. Zij beelden haar leerlingen af, en hierbij wordt verwezen naar de tekst die in 1 Petrus 2:1, 2 staat: “Verlangt nu als pasgeboren kinderen begerig naar de onvervalste melk van het woord”. In haar rechterhand heeft zij een geopende bijbel, met de woorden: “Logia zonta” (Het levende Woord) volgens Handelingen 7:38. Vanuit haar mond komen de woorden: “Al Auri” (God is mijn licht) volgens Psalm 27:1. Op de achtergrond zien we de opkomende zon, gebaseerd op een profetie uit Maleachi 4:2. Belangrijk is ook te zien dat bovenaan in een stralenkrans Gods Naam in het Hebreeuws geschreven staat, wat verwijst naar Psalm 36:9. Tenslotte zien we rondom de Latijnse tekst: “Sigillum Collegii Columbia Novi Eboraci” (Zegel Columbia Universiteit New York).

 

Deze foto komt van Wikicu.com (© Absentminded) en valt onder de GNU / FDL licentie.

 

- naar boven -