Opmerkelijk

"Men vind in den Bijbel..."

We ontvingen een foto van deze authentieke kaart die in de 19de eeuw vaak in een verguld lijstje omhoog werd gehangen, vooral dan in Protestantse kringen. Dankzij een reactie op onze oproep om informatie kunnen we het volgende hierover melden.

Deze kaart wordt toegeschreven aan Abraham Trommius, eigenlijk Abraham Trom (Groningen, 23 augustus 1633 - Groningen, 29 mei 1719). Na zijn studie aan de Universiteit van Groningen, waar hij letteren, filosofie en theologie studeerde, werd Abraham predikant. Hij was eerst predikant in Haren (1658), dat hij later ruilde voor Groningen (1671). Naast predikant was hij ook werkzaam als theoloog. Hij heeft vele werken uitgegeven, de bekendste daarvan is zijn concordantie op de Statenvertaling die ook wel 'de Trommius' wordt genoemd. Hij heeft hier wel 30 jaar aan gewerkt en kreeg hiervoor in 1717 een ere-doctoraat van de Universiteit van Groningen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de informatie op onderstaande kaart aan hem wordt toegeschreven.

Leuk is dat er bovenaan de kaart, na "Men vind in den Bijbel", staat: "De Naam Jehovah of Heere 6855 Maal, het middelste staat 2 Chron 4 Vers 16." Verder staan er in de Bijbel: "66 Boeken, 1189 Capittels, 31192 verzen, 773.692 woorden, 3.566.480 letters, het woord Ende 46227..." Deze telling wordt ook uitgesplitst in het 'Oude testament', links, en het 'Nieuwe Testament', rechts. Lees ook de linker- en rechterkolom waarbij in mooi versdicht een overzicht wordt gegeven van alle Bijbelboeken op volgorde.

Een interessante zijdelingse opmerking is dat de heel bekende dichter Hildebrand, een pseudoniem voor Nicolaas Beets (zie onze pagina 'dichters'), in zijn beroemde werk 'Camera Obscura' melding maakt van deze kaart.

 

- naar boven -