Muziek

William Williams

William Williams van Pantycelyn, was een lieftallige zanger van Wales. Hij is geboren in Cefn-y-Coed, in de parochie Llanfair-y-bryn bij Llandovery, in 1717. Hij werd een geordineerde diaken van de 'Established Church in 1740. Als predikant bediende hij een drietal jaar twee parochies van de Anglicaanse kerk maar voelde zich nooit op zijn gemak in de gevestigde rituele kerk. Hij besliste om heel Wales tot zijn parochie te maken en 33 jaar lang reisde hij om en bij de 160.000 km op de rug van een paard, het evangelie predikend en zingend in zijn moedertaal. Door heel Wales was hij gerespecteerd als een volhardende prediker, maar het moet gezegd zijn dat de grootste bron van zijn invloed zijn hymnen waren. Hij schreef er rond de 800, allemaal in het Welsh. Williams overleed op 11 januari 1791 in Pantycelyn.


William Williams
1717 - 1791


Het lied "Guide Me, O Thou Great Jehovah" ("Begeleid me, O Grootse Jehovah") werd voor het eerst gepubliceerd in 1745 in Bristol. Het lied bestond uit 5 coupletten met 6 lijnen. In 1771 werd door Peter Williams (geen familie) een andere hymne gepubliceerd, in het Engels, met 3 originele coupletten. Een jaar later werd weer een andere versie gemaakt door William Williams (of zijn zoon). De muziek op de huidige versie werd in 1907 gemaakt door John Hughes (1873-1932), een gerenommeerde Welshe componist.

Het lied is nog steeds een van de populairste en meest verbreidde hymnen in Wales. Het is vertaald in meer dan 75 talen.

Muziekstuk: Guide Me, O Thou Great Jehovah


Guide me, O Thou great Jehovah,
Pilgrim through this barren land;
I am weak, but Thou art mighty,
Hold me with Thy pow'rful hand.
Bread of heaven, Bread of heaven,
Feed me till I want no more;
Feed me till I want no more.

Open now the crystal fountain,
Whence the healing stream doth flow;
Let the fire and cloudy pillar
Lead me all my journey through.
Strong Deliverer, strong Deliverer,
Be Thou still my strength and shield;
Be Thou still my strength and shield.

When I tread the verge of Jordan,
Bid my anxious fears subside;
Bear me thro' the swelling current,
Land me safe on Canaan's side.
Songs and praises, songs and praises,
I will ever give to Thee;
I will ever give to Thee.

 

- naar boven -