Muziek

Johan Dirk Heersink

Op de onderstaande muziekbladen staat het muziekwerk te zien van de heer J. D. Heersink. Het muziekstuk dat hij schreef voor een koor, a capella, is getiteld Jehova is zijn naam". 'A capella' is een muziekterm voor het zingen zonder muziekinstrumenten, meestal in een koor. Betreffende de Goddelijke naam valt op dat de naam Jehovah er heel veel in voor komt.

Wie was J. D. Heersink? Deze vraag kunnen we niet met zekerheid beantwoorden. De enige J. D. Heersink die we bij ons opzoekwerk tegenkwamen was Johan Dirk Heersink die predikant was bij de Gereformeerde kerk. Dit zou uiteraard het componeren van dit lied verklaren. Hij is geboren op 1 juli 1874 te Nijmegen als de zoon van Hendricus Heersink en Charlotta Johanna Haas. Hij studeerde aan de theologische school te Kampen en werd kandidaat in 1893. Hij deed zijn intrede als predikant te Baambrugge op 6 augustus 1893. Johan Dirk huwde in 1899 met Johanna Vaders te Kampen. Zij kregen minstens één dochter, Charlotta Johanna op 19 juli 1900. Vervolgens was hij nog predikant te Emlichheim (D), Oude Pekela en Nieuweroord. Hij werd emeritus, of ging op pensioen, op 30 juli 1939, waarna hij zich vestigde te Barchem. Hij overleed op 14 juli 1948 te Barchem.

De andere naam die we op het eerste blad zien staan is Gerard H. Boedijn. Gerard Hendrik Boedijn heeft een hele muziekcarrière achter rug. We vonden op Wikipedia: "Al heel vroeg kreeg Boedijn vioolles, en les in slagwerk, blaasinstrumenten en piano aan de Stedelijke Muziekschool te Hoorn. Zijn studie deed hij aan het Amsterdams conservatorium waar hij viool, muziektheorie, compositie en koordirectie studeerde. Van 1914 tot 1917 was hij leraar aan de muziekschool van Maastricht. Daarna ging hij naar Hoorn en werkte als pedagoog, freelance componist en dirigent van koren en orkesten. Van 1927 tot 1933 was hij directeur van de muziekschool in Veendam. Daarna ging hij naar Hoorn terug. Hij leidde talrijke koren en orkesten en verwierf met name met het Nederlands Koperorkest veel bekendheid. In 1959 werd hij door de Koningin tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau onderscheiden."

 

Hieronder het muziekstuk.

 

 

 

- naar boven -