Musea

Katholieke Universiteit Leuven - 'de Tien Geboden'

De Katholieke Universiteit Leuvense (K.U.L.) werd gesticht in 1425 door toedoen van hertog Jan IV van Brabant en zijn vazal, de heer van Asse, evenals abt Johannes t'Serjacobs van de abdij van Affligem, kanselier van Brabant. Deze universiteit was de eerste en zeer lange tijd ook de enige universiteit in de Lage Landen. In haar oorspronkelijke vorm bestond de universiteit uit één basisfaculteit - de faculteit van de Artes - en twee hogere faculteiten (rechten en geneeskunde), die een soort vervolgopleiding aanboden. In 1432 kwam daar ook nog een theologische faculteit bij.

We tonen deze foto's met de vriendelijke toestemming van K. U. Leuven - Afdeling Bijbel - Faculteit Godsgeleerdheid en dhr. Prof. Dr. Doyle, auteur van genoemd boek. De link: http://theo.kuleuven.be/theology/


 

In 2007 werden door de Universiteit een reeks lezingen georganiseerd over de 'Tien Geboden'. Samen met deze reeks lezingen was er in de bibliotheek ook een tentoonstelling van schilderijen en andere kunstwerken van Dora van de Loo - alles geïnspireerd door de 'Tien Geboden'.

De onderstaande prent / fotobewerking, eveneens van de hand van de voornoemde kunstenares, is terug te vinden in de traphal van de bibliotheek. De lezingen en prenten werden trouwens gebundeld in een boek 'Ik ben de Heer uw God'.

Het tetragram is duidelijk te zien bovenaan.

 

 


 

 

- naar boven -