Musea

Thüringer Landesmuseum Heidecksburg - Sierkraag Gustav II Adolf van Zweden

Reeds in 1919 werden de feest- en leefruimten van het kasteel Heidecksburg voor het publiek opengesteld. Ook sedert 1919 bevond zich het 'Rudolstädter Altertumsmuseum' in de ruimten van de noord- en westvleugel. in Räumen des Nord- und Westflügels. De verzorging van de verzamelingen gebeurt door aangewezen vakwetenschappers. Deze inrichtingen alsook het 'Naturhistorische Museum' verenigden zich in 1950 tot het 'Staatlichen Museen Heidecksburg', sedert 1991 'Thüringer Landesmuseum Heidecksburg'. N aast de woon- en leefruimten zijn heden in het kasteel Heidecksburg de schilderijen en porseleingallerij, een tentoonstelling 'Kulturgeschichte Schwarzburg-Rudolstadts', de wapenverzameling 'Schwarzburger Zeughaus', het 'Naturalienkabinett' alsook 'Tiefe Brunnen' te bezichtigen.

We tonen deze sierkraag met de vriendelijke toestemming van het Thüringer Landesmuseum Heidecksburg, waar deze sierkraag zich bevindt. Waffensammlung "Schwarzburger Zeughaus". Adres: Schlossbezirk 1, Rudolstadt / www.heidecksburg.de


 

Beschrijving:

Deze sierkraag voor een wapenrusting is gemaakt van gezwart ijzer. Het is 36 cm lang. De mooie gegoten en vergulde ornamenten liggen verheven op het ijzer. In het midden is een stuk van messing aangebracht met als afbeelding een opgerichte en gekroonde leeuw. Rond de leeuw staat geschreven:

'IUSTUS EST DOMINUS 1632'
('mijn Heer is rechtvaardig 1632')

 

Rond dit gehele ornament staat op de kraag geschreven:

'GUSTA . ADOL . R . S. G. V'
'Gustavus Adolphus Rex Suecorum Gothorum Vandalorumque'
('Gustav Adolf Koning der Zweden, Gothen en Vandalen')

 

Boven deze tekst staat de goddelijke naam, gedragen door 2 engelen:

"IEHOVA"

 

In het onderste gedeelte is een afbeelding te zien van St. Georg die de draak dood. De letters "S" en "G" verwijzen naar hem. De randen zijn versierd met zwarte nieten.


 

 

Op de rugzijde is een afbeelding te zien van een zon, een halve maan en sterren met daarboven de letters 'V D M I E' wat staat voor 'Verbum Domini Manet In AEternum' ('Gods woord bestaat in eeuwigheid').

Algemeen wordt aangenomen dat de sierkraag toebehoorde aan de grootse koning Gustav II Adolf alhoewel de ornamenten mogelijkerwijs na zijn dood werden aangebracht. Koning Gustav II Adolf overleed tijdens de slag van Lützen op 6 november 1632.


Gustavus II Adolphus
1594 - 1632

 

 

- naar boven -