Musea

Museum Gaspar - Zilveren drinkbeker

Het Institut Archéologique du Luxembourg – Musée Gaspar bevindt zich in de Rue des Martyrs 16 te Aarlen. Het Museum Gaspar, geïnstalleerd in het huis van de Aarlense familie Gaspar, herbergt naast de kunstwerken van de kunstenaar Jean-Marie Gaspar (1861-1931) ook een meubelverzameling, een mooie schilderijencollectie, beeldhouwwerken, aardewerk over een periode van 3 eeuwen, juwelen uit de glorietijd van de Antwerpse siersmeedkunst en veel meer. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook vaak tijdelijke tentoonstellingen...

 

We willen het Museum Gaspar bedanken voor hun vriendelijke medewerking en toestemming.
De link naar het museum: www.ial.be


 

We vonden er de Goddelijke Naam terug op een zilveren drinkbeker van het jaar 1711. Het is een beker met een duidelijk religieus karakter. De beker, van Duitse oorsprong, bevat mooi graveerde versieringen en een tekst.

De tekst is: "P.B.V.D.M / I. HERSTAT / C. HERSTAT / D.E.S.F. / MDCCXI

"DER . BECHER . DES . SEGENS . DEN . WIR . SEGNEN . IST . ER . NICT . DIE . GEMEINSCHAFT . DES . BLUTS . CHRISTI . I.COR . X . 16 / DEN . HEILSAMEN . BECHER . WILL . ICH . NEHMEN . UND . DEN . NAHMEN . IEHOVAE . WILL . ICH . NENNEN . PSALM . CXVI . 13" (de vertaling: 'de beker der zegening die wij zegenen, is hij niet een deelhebben aan het bloed van Christus - 1 Kor. 10: 16' / 'de heilzame beker wil ik nemen en de naam van IEHOVAE wil ik aanroepen - Psalm 116:13').

 

 

 

 

 

- naar boven -