Musea

Deutsches Museum (München) - Johannes Hevel

Het Deutsches Museum bevindt zich in de stad München in het zuiden van Duitsland. Het ligt op een eiland in de rivier de Isar en is slechts d.m.v. bruggen bereikbaar. Het eiland heet “Museuminsel”, daar er meerdere musea gehuisvest zijn. Het stijlvolle gebouw is ontworpen door Gabriel von Seidl en is vanaf 1925 op deze locatie in gebruik genomen. Niettemin is het een gigantisch groot museum met 8 verdiepingen en 300 zalen. Er zijn unieke meesterwerken van natuurwetenschappen, techniek en transport te bewonderen, o.a. schepen, locomotieven en auto's; en in een bijgebouw zijn er zelfs oude vliegtuigen te zien. Het museum is met zijn 28.000 objecten zelfs het grootste van zijn soort in de wereld. Het geeft een overzicht van 50 verschillende takken der wetenschappen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het museum zo'n 1,5 miljoen bezoekers per jaar ontvangt.

 

 

Deze foto komt van Wikipedia (© Maximilian Kühn)
geplaatst onder de licentie Creative Commons Sharealike 2.0 (cc-by-sa)

 

Voorwerp:“Selenographia sive lunae descriptio”

We tonen deze foto's met de vriendelijke toestemming van het Deutsches Museum.
De link naar het Museum: www.deutsches-museum.de


 

Johannes Hevel 1611-1687

In het museum is het werk te bewonderen van een Duits-Pools astronoom, in de geschiedenis vooral bekend als Johannes Hevelius. Deze in Danzig (nu Gdansk) geboren wetenschapper studeerde in Nederland, aan de Universiteit van Leiden, en ook in Engeland en Frankrijk. Vanaf 1634 ging hij weer in Danzig wonen.

 

Johannes Hevel
1611-1687

 

In 1641 bouwde hij een eigen sterrenwacht met zijn zelfgemaakte telescopen. Hij had zelfs een telescoop gemaakt die zo groot was dat hij niet binnen kon staan. Deze telescoop werd buiten in het veld aan een takelinstallatie opgehangen. De lengte van deze telescoop was maar liefst 49 meter! Hiermee kon hij de hemellichamen zo'n 30 à 40 maal vergroten. Het was echter zeer moeilijk de kijker nauwkeurig te richten.

 

 

Johannes Hevel heeft tal van boeken geschreven over zijn observaties en de technische kant van zijn instrumentarium, en met kopergravures geïllustreerd. Een in het oog springend boek is dat uit 1647 getiteld “Selenographia sive lunae descriptio” ofwel "Atlas van de maan" - gedrukt door Hünefeld in Danzig. Uit dit boek komt de illustratie die we laten zien.

Opvallend is dat Hevel hierin ook eer brengt aan God, door zijn naam Iehova te vermelden, in een aanhaling uit Psalmen 111:2, waar staat: “Groot zijn de werken van Jahweh. En door allen gezocht, die hun vreugd erin vinden.” - Petrus Canisiusvertaling 1939.

 

 

 

 

Hierbij het detail van de rechter bovenhoek.

 

In 1679 werd een groot deel van zijn boeken en instrumenten vernietigd in een brand. Hij herbouwde zijn observatorium weer doch kwam het verlies van zijn levenswerk nooit meer te boven. Op zijn 76ste verjaardag overleed hij te Danzig.

 

 

- naar boven -