Musea

Bijbels Museum Amsterdam - Hogepriester - gebiedsriemen - sierlijst - boek

"Ontmoetingsplaats van Bijbel, kunst en cultuur in een monument vol geschiedenis" - op deze manier introduceert het museum zichzelf. Het Bijbels Museum is onder gebracht in twee monumentale grachtenhuizen, 'de Cromhouthuizen' uit 1662, aan de Amsterdamse Herengracht nr. 366-368.

Tot de collectie van het museum behoren vele modellen (maquettes van tempelmodellen en de tabernakel), Egyptische voorwerpen, archeologische vondsten, bijbels en prenten. Men kan er zelfs bijbelse “geuren” ontdekken, zoals aloë, mirre en nardus, om er enkele te noemen. Via prachtig beeldmateriaal wordt de geschiedenis van het oude Israël tot leven gebracht, vanaf de slaventijd in Egypte tot aan Jezus’ tijd.

Als totaalbeeld wordt aangetoond dat Jeruzalem de bakermat is van drie belangrijke richtingen in religie en cultuur, namelijk het Jodendom, het Christendom en de Islam.

 

We tonen deze foto's met de vriendelijke toestemming van het Bijbels Museum.
De link naar het Museum: www.bijbelsmuseum.nl


 

DE HOGEPRIESTER

Elke afbeelding die we zien van de hogepriester van Israël ziet er vrijwel hetzelfde uit. Hoe weten we zo precies welke kleren de hogepriester tijdens zijn dienst in de tempel droeg? Omdat God nauwkeurige instructies had gegeven betreffende zijn kleding in Exodus hoofdstuk 28.

Een opvallend deel van zijn kleding is het borststuk met de twaalf kostbare stenen, waarin de namen van de twaalf stammen Israëls gegraveerd waren. – Ex. 28:15-20. Opmerkelijk is ook de gouden plaat die op zijn tulband bevestigd was, waarop geschreven stond, volgens Ex. 28:36: “Verder moet ge een plaat maken van zuiver goud, en daarin als in een zegel graveren: Aan Jahweh gewijd" (Petrus Canisius vertaling).

 


GEBEDSRIEMEN

Volgens de rabbijnse interpretatie van Deuteronomium 6: 8, 9 moesten joodse mannen tijdens het bidden tefillien of gebedsriemen dragen. Een gebedsriem bestaat uit een zwart gelakt doosje dat van stevig perkament of leer vervaardigd is. In het doosje bevinden zich welbepaalde Bijbelpassages uit de Thora (de Wet), die op perkament geschreven zijn in Hebreeuws schrift, en waarop telkens Gods naam voorkomt. Ze bevatten o.a. Deuteronomium 6:4-9. Aan het doosje is een lange riem bevestigd, waarmee het doosje op het voorhoofd gebonden wordt, tussen de ogen, omdat hier het verstand zetelt. Een andere gebedsriem wordt op de linkerarm en rond de linkerhand gedragen, tegenover het hart, om aan te tonen dat men met zijn hart de Heere lief heeft, want het hart is de zetel van het gevoel.

 

SIERLIJST en BOEK

Ook op twee andere voorwerpen is Gods naam terug te vinden, zoals in deze siervolle lijst.

 

En aan de bovenzijde van dit mooie boek.

 

 

- naar boven -