Dichters

Michael Wigglesworth

Michael Wigglesworth is geboren op 18 oktober 1631 in Yorkshire, Engeland, als de zoon van Eduard Wigglesworth en Ester Middlebrook. In 1638 verhuisde de familie naar Amerika, New England om daar de groeiende gemeenschap van puriteinen te vervoegen. Michael studeerde aan de nieuwe Universiteit van Harvard waar hij afstudeerde in 1651. Hij gaf er les tot 1654 toen hij predikant werd van Malden, Massachusetts. Geordineerd werd hij er in 1656. Als puriteinse predikant vocht hij met de gedachte dat hij alles kon behalve preken. In zijn dagboeken schreef hij meermaals over zijn minderwaardigheidsgevoel. Hij verwarde en teleurstelde zijn gemeente hiermee in zoverre dat zijn gemeente een vervanger zocht en ook vonden. Deze verduisterde echter fondsen van de kerk waarna Wigglesworth opnieuw geïnstalleerd werd als predikant en gevraagd werd om toch te preken. In 1663 studeerde Michael Wigglesworth geneeskunde. Hij werd dokter en bleef tevens ook actief als predikant. En als dichter, iets waar hij veel vreugde in beleefde.

Michael Wigglesworth overleed op 10 juni 1705 in Malden. Op zijn grafsteen stond dat hij "een dokter was van de ziel en het lichaam". Hij was driemaal gehuwd. Eerst met zijn nicht Mary Reyner, na haar dood met Martha Mudge en na haar dood met Sybil (Avery) Spearhawk.

In 1662 publiceerde hij zijn boek "The Day of Doom", het boek dat we hier tonen. Dit boek was een poëtische beschrijving van "het Grote en Laatste Oordeel". Het boek werd de eerste bestseller in Amerika, er zouden niet minder dan 10 edities verschijnen.

 

 

...............

....................

.................


naar boven