Dichters

Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe is geboren op 28 augustus 1749 in Frankfurt am Main, als zoon van de keizerlijke raadsheer Johann Caspar Goethe en Katherina Elisabeth Textor. Zijn ouders zorgden voor privéonderwijs waardoor de jonge Goethe, geschoold in vijf talen, op zestienjarige leeftijd toegelaten kon worden aan de Universiteit van Leipzig (nadien te Straatsburg), waar hij studie in de rechten volgde. Het was rond deze leeftijd dat hij reeds begon met het schrijven van gedichten. In 1775 haalde de jonge hertog van Karl August von Saksen-Weimar Johann Wolfgang Goethe naar Weimar, waar hij zou blijven tot zijn dood. Deze periode werd slechts kort onderbroken door een reis naar Italië (1786-1788). Goethe's palmares is indrukwekkend. Hij staat bekend als schrijver, wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, kunsttheoreticus, natuuronderzoeker en staatsman. Hij wordt vandaag de dag geprezen en geroemd als Duitslands grootste dichter. Een van zijn bekendste werken, 'Faust', behoort tot één van de hoogtepunten van de wereldliteratuur.

Betreffende zijn persoonlijke leven valt op te merken dat hij in 1806 huwde met Christiane Vulpius. Ze kregen een zoon, August. In 1782 werd hij in de adelstand verheven. Goethe overleed op 22 maart 1832 te Weimar, 82 jaar oud.

 

Johann Wolfgang von Goethe
1749-1832

In 1814 werd hem een in het Duits vertaalde verzameling Perzische gedichten, "Der Divan des Mohammed Schemseddin Hafis", toegezonden. Hafiz leefde van ca. 1320 tot ca. 1390. Deze verzameling (in het Farsi: divan) gedichten boeide hem direct en inspireerde hem tot het schrijven van dit boek:

 

(gedigitaliseerd door Google)

 

 

- top -