Wereldwijd

Neuchâtel - Basiliek Notre-Dame de l'Assomption

Stad: Neuchâtel ligt in Zwitserland. Het is een stad in, zelfs de hoofdstad van, het Zwitserse kanton Neuchâtel. De stad is gelegen aan het meer van Neuchâtel (Lac de Neuchâtel), het grootste meer van Zwitsersland, en aan de zuidflank van het Juragebergte. De stad werd voor de eerste maal genoemd in een document van 1011 toen de Bourgondische Koning Rudolph III een nieuw kasteel aan zijn vrouw schonk. Er leven thans 32.233 mensen (2008).

Gebouw: De onderstaande kerk is overal bekend als de Eglise Rouge of Rode kerk vanwege haar uiterlijk. Officieel is de benaming 'Basiliek Notre-Dame de l'Assomption'. De kerk werd gebouwd vanaf 1897 in neo-gotische stijl. Ze werd ingewijd op 25 maart 1906. Na de erkenning als historisch monument volgde een grote restauratie gedurende de jaren 1986 - 2000.

Godsnaam: In de crypte van de kerk, die zich onder het altaar bevind, zijn verscheidene teksten te vinden die, handgeschreven, netjes ingelijst zijn. We tonen een ingelijste tekst waarin Gods naam naar voren komt. Er staat hier (vertaald):

 

Het is God die je vraagt
<< Hij heeft je verteld, o mens,
wat goed is,
het is Yahvé die van je eist :
niets anders dan gerechtigheid te oefenen,
goedheid lief te hebben,
en in gehoorzaamheid te wandelen met
je God >>

(Micha 6:8)

 

 

 

 

 

- naar boven -