Wereldwijd

Bern - Heiliggeistkirche

Stad: Bern is de stad van bruggen, fonteinen en beren. Bern is de bondsstad - de hoofdstad van Zwitserland. Opgericht door hertog Berchtold V von Zähringen 1191. De beroemde oudstad is een UNESCO werelderfgoed. Bern biedt veel meer: cultuur, sport, onderwijs, wetenschap, werk, recreatie, natuur, winkels, entertainment. Ontdek Bern! - met deze beknopte woorden begint een brochure van de stad Bern.

Zoals reeds gemeld is Bern de bondsstad of de facto hoofdstad van Zwitserland. Dit is zo sinds 1848. De stad werd in 1191 opgericht door hertog Berthold V. Volgens de legende zou de naam afgeleid zijn van een beer die hij daar doodde. De stad Bern ligt aan de rivier de Aare, oorspronkelijk gebouwd in een bocht van die rivier wat haar strategisch interessant maakte om te verdedigen.

Op een oppervlakte van 52km² wonen er vandaag in deze stad 123.466 mensen (2009). In de agglomeratie Bern wonen in totaal maar liefst 349.000 mensen.

Gebouw: De gereformeerde Heiliggeistkirche profileert zich vandaag als een 'open kerk'. Om dit te bekrachtigen worden er vaak tentoonstellingen, concerten, lezingen en discussieforums georganiseerd. Er is zelfs een koffiehoekje aanwezig. Het gebouw zelf dateert van het jaar 1729. Het was de stadsbouwmeester Niklaus Schiltknecht die voor de bouw van de kerk instond. De kerk staat op de plaats waar voorheen een andere kerk stond, de Spitalkirche. De bouwstijl van de huidige kerk is barok. De binnenruimte wordt gedomineerd door 14 zuilen in zandsteen.

Godsnaam: Van 2 juli tot 31 augustus 2010 liep in de kerk de tentoonstelling "Kunst aus dem Kloster" (Kunst uit het klooster). 12 kloosterlingen, allen kunstenaars, stelden hun werken tentoon. De inrichtende macht was KIPA (Katholischen Internationalen Presseagentur), de offenen Kirche en Kirche im Dialog. We hebben niet kunnen achterhalen wie het beeld maakte dat we hieronder tonen. Op de middelste foto is het beeld te zien in het midden van de kerk. Op het beeld, zie 3de foto, werd een tetragrammaton of Gods naam in het Hebreeuws geplaatst.

 

Foto Wikimedia Commons (© Prui)
licentie GNU Free Documentation en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 

 

 

 

naar boven