Wereldwijd

Malmö - Standbeeld Karl X

Stad: Malmö is de tweede grootste stad van Zweden. De stad ligt helemaal in het zuiden van het land. Oorspronkelijk was de stad, die gesticht werd in 1275, eigendom of behorend tot Denemarken. Het was bij de Vrede van Roskilde dat de stad in 1658 overging naar Zweden. Naar de website van de stad zelf zegt, transformeert de stad zich vandaag van een stad uit het verleden naar een stad van kennis. Er wordt veel geïnvesteerd in nieuwe technologieën en hoogstaande opleidingen.

Godsnaam: Toen Koningin Christina, de dochter van Koning Gustav II Adolph (zie Sierkraag op onze pagina 'Musea' - of klik hier) vrijwillig afstand deed van de troon in 1654, werd haar neef Karel X Gustaaf koning. Karl X Gustaaf was geboren op 8 november 1622 als de zoon van paltsgraaf Johan Casimir van Zweibrücken-Kleeburg en prinses Catharina Wasa, de dochter van Karel IX. Het grootste deel van zijn koningschap bracht hij door in oorlog. Zo was er de oorlog tegen Polen, die hun aanspraak op de Zweedse troon maakten, en de oorlog tegen Denemarken. Koning Karl X overleed tijdens de nacht van 13 februari 1660. Hij werd 37 jaar oud.

Voor het stadhuis van Malmö op het stadsplein of Stortorget staat een standbeeld van deze koning. Het standbeeld dateert van 1896 en werd gemaakt door John Börjeson. Het was bij de Zweedse koningen gebruikelijk dat ieder zijn koninklijke motto had. Het koninklijke motto van Karl X staat achteraan op het beeld: "In Jehova sors mea, Ipse faciet" - "In Jehovah is mijn lot - Hij zal het doen".

 

Foto Wikimedia Commens (©Jan Swinnen )
licenties GNU / FDL en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

 

 

 

Foto 2-4: deze foto's werd ons toegezonden door www.gudsnamnet.se - waarvoor onze dank!

 

 

 

- naar boven -