Wereldwijd

Helsingborg - Sankta Maria kyrka

Stad: Helsingborg is een stad in het zuiden van Zweden, gelegen in de provincie Skåne län aan de westkust. De stad is thans één van de oudste steden in Zweden. Er zou hier al bewoning geweest zijn op het einde van de 9de eeuw. De eerste officiële vermelding in een oorkonde dateert van 21 mei 1085. Dit was in een oorkonde van de Deense koning Knoet IV. Als kanttekening moet wel meegegeven worden dat deze stad tot de Deens-Zweedse oorlog van 1657-1658 in Deense handen was, waarna ze door de Vrede van Roskilde overging naar Zweden.

Vandaag is Helsingborg een belangrijk regionaal centrum van de handel, vervoer en zakenwereld. Het feit dat hier de tweede grootste haven van het land is heeft hier beslist mee te maken. Er wonen in deze stad 95.444 mensen (2008).

Gebouw: De Sankta Maria kyrka is de oudste kerk in Helsingborg. De eerste kerk op deze plaats, gebouwd in de romaanse stijl, werd gebouwd in de 12de eeuw. In de 15de eeuw werd deze kerk vervangen door een gotische kerk. De geveltoren werd in de 16de eeuw gebouwd.

Godsnaam: Gods naam is hier driemaal terug te vinden. Onder andere boven het grafschrift van Simon Meisner (overleden 1741) en het grafschrift van dominee Jöns Rönbeck (overleden in 1742). Voor het altaar is hij kunstig ingewerkt in de afsluiting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven