Wereldwijd

Enånger - Gamla Kyrka

Enånger is een plaats in de Zweedse provincie Gävleborgs län, terug te vinden in het midden van Zweden aan de oosterzijde, op 8 km van de Baltische Zee. Deze plaats wordt beschreven als een schilderachtige en aangename omgeving. Er wonen in Enånger 710 inwoners op 1,42 km². Historisch gezien was Enånger een belangrijke poort voor de import en export, vooral van zout.

Hudiksvall, waartoe Enånger behoort, is een stad met een oppervlakte van maar liefst 4538,8 km². Ze verkreeg de stadsrechten in 1582 uit handen van Johann III van Zweden. Vandaag laat de stad zich gelden op het gebied van de industrie.

Gebouw: Gamla kyrka (Oude kerk). De vorige kerk op de plaats, van omstreeks het jaar 1200, werd in de jaren 1400 vervangen door de huidige. De schilderijen in de gewelven worden als een van de meest waardevolle voorbeelden van laat-middeleeuwse monumentale schilderkunst in Zweden beschouwd. Deze dateren van 1470 - 1480.

Gods naam: De goddelijke naam is hier terug te vinden boven de preekstoel. In een stralende zon staat het tetragrammaton met Masoretische klinkertekens.

 

Foto: Wikimedia Commons (©Sendelbach
licentie Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 

Foto Wikimedia Commons (©Mikael Lindmark)
licentie Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Sweden

 

Foto Wikimedia Commons (©Ulca08)
publiek domein

 

Foto: detail van vorige foto

 

Foto: Wikimedia Commons (©Håkan Svensson (Xauxa)
Licenties Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported en GNU Free Documentation

 

Foto: detail van vorige foto

 

 

 

naar boven