Wereldwijd

Santa Fe - Saint Francis Cathedral

Stad: Santa Fe is de hoofdstad van de Amerikaanse staat New Mexico. De staat New Mexico bevindt zich in het zuidwesten van de Verenigde Staten. In Santa Fe wonen 73.240 inwoners.

Over de oorsprong van Santa Fe is bekend dat deze stad als een nederzetting werd gesticht in het jaar 1610 door de Spaanse gouverneur Don Pedro de Peralta. De naam Santa Fe is trouwens Spaans en betekent 'Heilig geloof'. De volledige naam die toenmaals gegeven werd was 'La Villa Real de la Santa Fé de San Francisco de Asís', wat vertaald klinkt als 'de Koninklijke Stad van het Heilig Geloof van de Heilige Franciscus van Assisi'. Voor de immigratie van de blanken werd het gebied bewoond door Pueblo-indianen. Er zijn sporen van nederzettingen gevonden die terug gaan tot de jaren 1050-1100. In 1846 verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Mexico. Brigadegeneraal Stephen W. Kearny leidde zijn troepen in de stad en claimde het gehele gebied en New Mexico. Bij de 'Vrede van Guadalupe Hidalgo' in 1848 kwam het gebied officieel in bezit van de USA.

"Santa Fe is een wereldberoemde reisbestemming ongeëvenaard in de rijkdom van geschiedenis, erfgoed, kunst en cultuur. Hier zult u genesteld worden in het gebergte van de Sangre de Cristo, de uitlopers van de Rocky Mountains, ondergedompeld worden in de natuur, met een gemiddelde van 325 dagen zon en blauwe hemel. Kom en bereid je voor op uw perfecte dag in Santa Fe." - www.santafe.org.

Gebouw: Saint Francis Cathedral

De eerste kerk op deze plaats werd gemaakt in hetzelfde jaar als de stad werd gesticht - 1610. Ze werd vervangen door een tweede kerk in 1630 die gedurende de Pueblo Indiaanse Revolte van 1680 vernietigd werd. Het duurde tot 1714 eer er een nieuwe kerk werd gebouwd. In 1850 arriveerde de eerste bisschop, Jean-Baptiste Lamy van Frankrijk. Hij oordeelde dat de kerk niet meer voldeed en gaf meteen opdracht tot het bouwen van een kerk 'waardig voor een aartsbisdom'. Hij bracht hiervoor Franse architecten en Italiaanse bouwmeesters over. De kerk werd in de romaanse stijl gebouwd van 1869 tot 1887. In 2005 werd de kerk verheven tot basiliek door Paus Benedictus XVI.

Voorwerp: aan de ingang is meteen Gods naam te zien in de omlijsting. Gods naam is hier te zien als tetragrammaton.

 

 

 

 

 

 

 


naar boven