Wereldwijd

Saint Louis - Basilica of St. Louis, King of France

Stad: Saint Louis is een stad in de Amerikaanse staat Missouri. De stad werd in 1763 gesticht door Pierre Laclede als een handelspost. Het merendeel van de oorspronkelijke bewoners was van Franse afkomst. In 1770 werd St. Louis verkocht aan Spanje. Dit bleef zo tot 1803 toen het een staat werd in de Verenigde Staten.

In Saint Louis wonen 353.837 mensen (2006).

Gebouw: De basiliek van Saint Louis, Koning van Frankrijk (voorheen de Kathedraal van Saint Louis of Oude Kathedraal) werd ingewijd in 1834. De basiliek is genoemd naar de Franse koning Lodewijk IX die vereerd wordt als patroonheilige van de stad Saint Louis.

Godsnaam: Met betrekking tot Gods naam is vooral de onderstaande foto interessant. Gods naam is er terug te vinden aan de voorzijde van het gebouw.

De tekst onder het tetragram is: "In Honorem S. Ludovici. Deo Uni et Trino Dicatum. A. MDCCCXXXIV".

Waarom staat hier bovenaan Gods naam in het Hebreeuws? Hiervoor bestaan er twee verklaringen. Een eerste is dat toen deze kerk gebouwd werd, dit het enige religieuze gebouw in de omgeving was. Mensen van andere religies kregen bijgevolg de toestemming om er hun religieuze diensten te houden. Een tweede uitleg is dat men er Gods naam in het Hebreeuws plaatste als een teken van vriendschap naar de Joodse gemeenschap toe.

 

Foto Wikipedia (© 2candle) /
licenties GNU / FDL en Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0

 

 

Foto Wikimedia Commons (© JesseG) /
licenties GNU / FDL en Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0

 

 

naar boven