Wereldwijd

Montpelier - Vermont State House - Standbeeld Ethan Allen

Stad: Montpelier is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Vermont. Deze staat ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten. Naar het aantal inwoners is deze stad de kleinste hoofdstad van alle Amerikaanse staten. Er wonen in deze door heuvels omgeven stad, gelegen ten oosten van de Green Mountains, 7.855 inwoners (2010).

De geschiedenis van de oprichting van de stad gaat terug tot 14 augustus 1781. In het Handvest van de Vermont Algemene Vergadering werd daarin de stad toegekend aan Timothy Bigelow en 58 anderen. De eerste nederzetting ontstond in 1787 toen Kolonel Jacob Davis en Generaal Parley Davis arriveerden uit Charlton, Massachusetts. Het was Kolonel Davis die de stad noemde naar de Franse stad Montpellier.

Gebouw: Het Vermont State House. Dit gebouw dat fungeert als zetel voor de Vermont General Assembly (de wetgevende macht), is reeds het derde op deze site. Het, werd in 1857-1858 gebouwd naar de plannen van Thomas Silloway. In de Dorische portiek, de belangrijkste ceremoniële ingang, staat een granieten standbeeld van Ethan Allen. Dit standbeeld werd gebeeldhouwd door Aristide Piccini in 1941, ter vervanging van het origineel beeldhouwwerk gemaakt door Larkin Goldsmith Mead in 1858.

 

Wie was Ethan Allen?

Ethan Allen (1738 - 1789) wordt het best herinnerd als een van de stichters van Vermont.

Hij is geboren in het jaar 1738 in Litchfield, Connecticut. In 1769 verhuisden hij en zijn broer Ira naar New Hampshire, nu Vermont. Het gebied tussen de rivier Hudson en de rivieren van Connecticut stond bekend als de 'New Hampshire Grants'. Over dit gebied was er een hevige strijd tussen New York en New Hampshire. De Allen-broers waren actieve grondspeculanten en zij speelden een centrale rol in dit langdurige territoriaal geschil.

In 1770 vormden Ethan Allen en Seth Warner de Green Mountains Boys, een groep van ruige mannen die optraden tegen de kolonisten met loyaliteit aan New York. De gouverneur van die kolonie reageerde door een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Allen, ja, zelfs een prijs op zijn arrestatie plaatsen.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog ontpopte Allen zich tot een populaire figuur. Het Britse Fort Ticonderoga werd in een gezamenlijke actie van de Green Mountains Boys en andere militia, onder bevel van Ethan Allen en Benedict Arnold, op 10 mei 1775 ingenomen. Toen Allen de overgave van een van de Britse officieren, die zich had opgesloten in een kamer, eiste, vroeg de officier op wiens gezag. Allen herinnerde zich later dat hij zei: "In de naam van de grote Jehovah en het Continentale Congres!"

- bron: www.u-s-history.com

Deze uitspraak is ook terug te vinden op het standbeeld.

 

 

Fort Ticonderoga

Foto: Wikipedia (© MWanner) -
Licentie: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported en GNU Free Documentation Versie 1.2 of later

 

 

 

Ethan Allen die de overgave eist...

 

 

 

De State House

 

Foto: Wikipedia (© Jonathanking) - Licentie: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 

 

Het standbeeld....

 

 

 

 

naar boven