Wereldwijd

Londen - St. Anne and St. Agnes

Stad: Londen is de hoofdstad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk. In deze stad wonen maar liefst 7,5 miljoen mensen. De geschiedenis gaat terug naar de Romeinen die de stad Londinium noemden. De stad werd gesticht in het jaar 43 onder de Romeinse keizer Claudius. Vandaag is Londen naast de politieke hoofdstad ook het culturele en economische centrum van het land. Na Tokio, New York City, Los Angeles, Chicago, en Parijs, heeft Londen de grootste stadseconomie van de wereld.

Gebouw: De plaats die we willen tonen is 'St. Anne and St. Agnes'. Deze kleinere kerk bevindt zich op een paar minuten loopafstand van de St. Pauls Cathedral in Gresham Street. De kerk is verscholen achter enkele bomen en een klein kerkhofje. De eerste maal dat deze kerk genoemd werd was in het jaar 1150. In Normandische verslagen wordt de kerk de ene maal genoemd als 'St. Anne-in-the-Willows', de andere maal als 'St. Agnes'. Door deze verwarring werd er een ongewoonlijke dubbele naam aan gegeven die terug gaat tot de 15de eeuw. Gedurende de loop der geschiedenis werd de kerk verscheidene malen herbouwd. Zo waren er een grote brand en herbouw in 1548, een grote verbouwing in 1680, verdere verbouwingen in de 18de en 19de eeuw en zeker niet te vergeten is de herbouw na de 'London Blitz' (bliksemoorlog) in de Tweede Wereldoorlog. Door grote aanhoudende bombardementen werden 100.000 huizen en een derde deel van Londen vernield, waaronder dus ook deze kerk.

Hoewel van oorsprong Anglicaans wordt de kerk sinds 1966 gebruikt door de Lutherse Kerk in Groot-Brittannië.

Godsnaam: Onze aandacht gaat uit naar het hoofdaltaar. Achter het altaar zijn de Tien Geboden terug te vinden, uitgebeeld op twee tafelen versierd met bladgoud. Boven de tafelen staat Gods naam als het Tetragrammaton. Ook de klinkertekens zijn aangebracht waardoor de uitspraak 'Jehowah' wordt.

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -