Wereldwijd

Edinburgh - Tron Kirk

Stad: Edinburgh (Schots-Gaelisch: Dùn Èideann, Schots: Embra, Embro of Edinburrie) is sinds 1492 de hoofdstad van Schotland. De geschiedenis van deze plaats gaat echter heel ver terug. De Romeinen kwamen hier in contact met de Keltische stam der Votadini, van wie de vesting (dun eidyn) op de burchtrots stond. De stad is uiteraard geëvolueerd. De stad vandaag profileert zich als een toeristische trekpleister waarbij men een perfecte combinatie presenteert van een middeleeuwse oude stad, een nieuwere stad uit de Georgiaanse tijdsperiode (1720-1840) en de hedendaagse moderne architectuur. De stad gelegen aan de oostkust is de openingspoort tot Schotland. Er wonen hier circa 450.000 inwoners.

Gebouw: Tron kirk. Deze kerk is een voormalige parochiekerk. Deze kerk, gebouwd in opdracht van koning Charles I, werd opgericht tussen 1636 - 1647 naar de plannen van John Mylne. De bouwstijl omvat elementen van zowel de gotische stijl als het palladianisme, een Europese stijl die zich kenmerkt door eenvoud en harmonie. In november 1824, tijdens de 'Grote Brand' die de oude stad trof, werd ook de kerk niet gespaard. Het was vooral de houten torenspits die hierbij in de vlammen opging. Een nieuwe torenspits werd gebouwd, gereed in 1828, volledig in harmonie met het onderste gedeelte dat 200 jaar ouder is.

In 1952 werd het gebouw als kerk gesloten. De stad kocht het gebouw op zodat het lang dienst deed als informatiecentrum voor toeristen. Het gebouw, dat vandaag leeg staat en als bouwvallig wordt bestempeld, wordt nu gehuurd door een privémaatschappij. Er zouden bij de stad plannen bestaan om het gebouw om te vormen naar een conferentiecentrum.

Voorwerp: In de kerk zijn indrukwekkende gebrandschilderde ramen te zien. Gods naam is hier terug te vinden in één van deze ramen. Hier staat geschreven: "If Jehovah be God, follow Him". De vertaling hiervan is: 'Als Jehovah God is, volg Hem'. Dit is een verwijzing naar de woorden die de profeet Elia uitsprak in 1 Koningen 18:21.

Onderaan het raam staat: "In Memory of James Simson, M.D., Elder of Tron Church 1860-1875 : Born 25 Aug. 1795 : Died 8 Mar. 1876." ("In memoriam van James Simson, M.D., Ouderling van de Tronkerk 1860 - 1875 : geboren 25 aug. 1795 : overleden 8 maart 1876").

 

 

 

 

 

 

 

naar boven