Wereldwijd

Tunis - de Grote Synagoge van Tunis (Beit Mordekhai Synagoge)

Stad: Tunis is de hoofdstad en tevens grootste stad van Tunesië. De stad is gelegen in het uiterste noorden van het land, aan de Middelandse Zee.

"Onder de heerschappij van de Romeinen was Tunis slechts een 'randstad' van Carthago. Toen de Arabieren in 698 de stad Carthago plat hadden gebrand kozen ze Tunis als havenstad en legergarnizoen. In 732 werd de Zitouna Moskee gebouwd. Rond deze moskee zijn de soeks, hammam's en de medersa's zich gaan groeperen, zo ontstond de medina die ooit volledig ommuurd was en voorzien van talrijke toegangspoorten. Het waren de Hafsieden die in de 13de eeuw soekstraten hebben aangelegd die later door de Ottomanen in de 17de en 18de eeuw werden aangevuld met openbare gebouwen en kazernes." - www.tunis.nl.

Het huidige Tunis is een moderne stad, met vierbaanswegen, zeer moderne hoogbouw en een drukke haven. De laatste twintig jaren zijn er in Tunis grote hoteltorens, kantoorflats, vele banken en een industriegebied bijgekomen. Bij de volkstelling van 2004 telde Tunis 728.453 inwoners.

Gebouw: De Grote Synagoge.

De getoonde synagoge staat in de avenue de la Liberte 36. Deze synagoge werd gebouwd als vervanging van de synagoge in de joodse wijk de la Hara. De werken begonnen in 1933, naar de plannen van architect Victor Valensi. Ze werd in gebruik genomen in 1938.

Gods naam: De goddelijke naam is hier duidelijk te zien in het midden van de Davidster aan de voorzijde van het gebouw.

 

 

 

- naar boven -