Wereldwijd

Djerba - Synagoge

Stad: Het eiland Djerba ligt ten oosten van het land aan de Golf van Gabès in de Middelandse Zee. Met 514 km² is het ook het grootste eiland in de Middelandse Zee. Het eiland is heel geliefd bij toeristen vanwege het aangename klimaat en prachtige stranden.

Gebouw: Op het eiland bevindt zich een Joodse synagoge, de El-Ghriba. De synagoge wordt als de oudste van Afrika beschouwd, terwijl het huidige gebouw eigenlijk van rond de jaren 1920 is. Volgens de traditie hebben Joodse immigranten, op vlucht voor de vernietiging van Jeruzalem de basis gelegd. Over welke vernietiging het gaat, zijn de meningen verdeeld. Sommigen spreken van de vernietiging door Nebukadnezar op het einde van de 7de eeuw v.C.; anderen spreken van de vernietiging in de 1ste eeuw door de Romeinen. In ieder geval, de synagoge is heel oud. Steeds weer opnieuw heeft men op de fundamenten van een vorig gebouw verder gebouwd ofwel herbouwd.

Voorwerp: De synagoge bestaat uit twee grote ruimten. De eerste ruimte moet vroeger een open binnenhof zijn geweest waar later een dak over werd geplaatst om het groeiende aantal bezoekers te huisvesten.

 

 

 

In glazen vitrinekasten worden talloze zilveren plaketten bewaard die achtergelaten worden door bezoekers. Een van de plakketen die meteen in het oog valt, heeft de vorm van de twee stenen tafelen die Mozes op de berg Sinaï ontving.

 

 

 

Op twee oude documenten is het Tetragrammaton terug te vinden. De documenten worden bewaard achter glas. Op een eerste document staat Gods Naam boven een afgebeelde zevenarmige kandelaar, die ook wel een menora wordt genoemd.

 

 

 

Beeldband 4: Bij het buitengaan van de eerste ruimte valt de Goddelijke Naam duidelijk op. Hij staat in het groot boven de ingang.

 

 

 

 

 

- naar boven -