Wereldwijd

Praag - Karluv most (Karelsbrug)

Stad: Praag is de hoofdstad en grootste stad van Tsjechië. De bijnaam van Praag is "gouden stad", een verwijzing naar de mooie huizen en gebouwen van de stad. Het historisch centrum staat ook op de Werelderfgoedlijst. De stad, gelegen aan de rivier de Moldau, heeft 1.233.211 inwoners.


Gebouw: De foto's zijn van de Karelsbrug te Praag, over de prachtige rivier Moldau (Vltava). Deze brug werd gebouwd in het jaar 1357. Aan beide zijden van de brug staat een rij beelden waarvan één speciaal opvalt. Het is het beeld van Jezus aan een kruis, met een cirkel van glimmende Hebreeuwse letters - inclusief het tetragrammaton. De tekst zegt: "Heilig, Heilig, Heilig is JHWH der Heirscharen". De tekst is genomen uit de bijbel - Jesaja 6:3.

Hoe kwam de tekst op het beeld? Hier zit een mooi verhaal achter. De inscriptie in het voetstuk vertelt over een jood die in het jaar 1696 langskwam en naar verluidt iets oneerbiedigs zei over het kruis. Om deze reden kwam hij terecht voor het Koninklijke Hof van Appèl en hij werd veroordeeld. De veroordeling was dat hij een boete moest betalen. Als betaling leverde hij een vergulde nimbus met de bovenvernoemde tekst.

 

 

 

 

 

 

- naar boven -