Wereldwijd

Praag - De Gouden Eenhoorn

Wie kent er niet Ludwig van Beethoven?

Ludwig van Beethoven is een van de belangrijkste en meest invloedrijkste componisten van de klassieke muziek. Hij wordt beschreven als de man die de Weense klassieke muziek tot de hoogste ontwikkeling bracht en die de weg bereidde voor de romantiek. Beethoven is geboren op 17 december 1770 in Bonn. Muziek zat hem in het bloed. Zijn grootvader, Lodewijk van Beethoven die afkomstig was uit Mechelen, België, werd door de keurvorst Maximiliaan Frederik van Königsegg-Rothenfels tot hofkapelmeester benoemd. Zijn vader werd zanger, tenor, aan de hofkapel en was daarbuiten muziekleraar. Zijn vader erkende reeds vroeg zijn talent en de jongen werd muzikaal geschoold. Muziek werd zijn leven.

 

 

 

Zijn bekendste werken zijn 9 symfonieën, 32 pianosonates, 33 variaties op een wals van Anton Diabelli voor piano solo, een groot aantal korte pianostukken, 5 pianoconcerten, 1 vioolconcert, 1 concert voor viool, cello en piano, 10 vioolsonates, 5 cellosonates, 7 pianotrio's 16 strijkkwartetten, ouvertures, 1 opera: Fidelio en diverse oratoria.

Deze uitleg wordt bij dit item geschreven omdat Beethoven in 1796 drie maanden lang concerten bracht in Praag. Praag is de hoofdstad van Tsjechië. Hij vertoefde hierbij in een hotel in de Lazenskastraat nummer 285 (nu 11), in het kwartier Mala Strana. De naam van het hotel, op een steenworp van de Karelsbrug, was 'De Gouden Eenhoorn'. De geschiedenis van dit gebouw gaat wel terug tot de 14de eeuw. Ter ere van Beethoven werd dit barokke gebouw later 'Beethoven Palac' genoemd - Beethovens paleis. Het gebouw diende als hotel van 1759 tot het begin van de 19de eeuw. Vandaag is het een appartementsgebouw met 17 mooie en heel prijselijke appartementen.

Ondanks een grondige renovatie in 2005 heeft men toch de barokke elementen behouden. Op het gebouw is de goddelijke naam te zien als het tetragrammaton in een stralende driehoek.

 

 

 

 

 

 

 

naar boven