Wereldwijd

Kutná Hora - Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a Sv. Jana Krtitele

Stad: Kutna Hora is een Tsjechische stad in de bestuurlijke regio Midden-Bohemen. De stad is terug te vinden op een 70 km ten oosten van Praag.

De geschiedenis van de stad gaat terug naar de 12de eeuw toen ze werd gesticht als een mijnbouwnederzetting. De zilvermijnen liepen letterlijk tot onder de stad door. De naam van de stad is afgeleid van een legende. De monniken verstopten bij het zilverdelven het gevonden zilver onder hun monnikspij (Kutte).

Vandaag staat de oude binnenstad op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Op een oppervlakte van 33 km wonen 21.609 inwoners (2009).

Gebouw: Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a Sv. Jana Krtitele (Hemelvaart van de maagd Maria en St. Johannes de Doper Kathedraal).

Deze kathedraal werd gebouwd binnen een tijdsperiode van 30 jaar, namelijk van 1290 tot 1320. De kerk werd gebouwd als abdijkerk van de Cistertijnen abdij. In 1421 werd de kerk vernietigd door een brand, aangestoken door de Hussieten. Hussieten zijn protestantse groeperingen geïnspireerd door de leringen van Johannes Hus. De kerk was 300 jaar lang een ruïne. De kerk werd opnieuw verbouwd en hersteld tussen 1699 tot 1709. De renovatie werd gedaan in wat men noemt barokke gotiek. De abdij werd ontmanteld in 1784. De laatste grote renovatie was er van 2001 tot 2009.

Voorwerp: In de kapel St. Joseph is een plafondschildering te zien. De plafondschildering die we tonen werd gemaakt rond 1706 door de Praagse kunstenaar Jan Jakub Steven of Steinfels. In het midden is de Goddelijke naam te zien als het tetragrammaton. Rond de naam is een dierenriem of zodiak te zien. Een engel wijst met zijn linkerhand naar Gods naam, met de rechterhand wijst hij naar een geschrift in de wolken dat nog nauwelijks leesbaar is. In de wolken zijn vier putti en hoofden van kinderen te zien. De attributen die ze bij zich hebben worden toegeschreven aan St. Joseph aan wie de kapel werd opgedragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven