Wereldwijd

Levoca - Chrám svätého Jakuba (St. Jakobskerk)

Stad: Levoca is een stad in het noorden van Slowakije. Ze bevindt zich in de Spišregio.

Deze stad werd voor het eerst in een oorkonde van koning Béla IV genoemd, in 1249. Toen schreef men de naam op als Leucha. Er was echter reeds veel langer bewoning. In de 9de tot de 11de eeuw hadden de Slaven hier een nederzetting. In de 11de eeuw werd het gebied veroverd en ingelijfd bij het koninkrijk Hongarije. In 1317 kreeg de stad de status van 'Koninklijke stad'. De stad werd de op twee na grootste stad van Hongarije. Na de ineenstorting van het Oostenrijk-Hongarije Rijk kwam de stad terecht bij Tsjecho-Slowakije, bevestigd door het het verdrag van Trianon in 1920. Hierbij werd tevens de Slowaakse naam Levoca werd aangenomen, in plaats van Löcse.

De historische binnenstad is sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Tot de bezienswaardigheden behoren de goed gepreserveerde stadsmuur, het oude raadhuis, de schandpaal, het Thurzohuis en de St. Jakobskerk.

Er wonen hier 14.796 mensen (2011) op een gebied van 64 km².

Gebouw: Chrám svätého Jakuba of de St? Jakobskerk. Deze kerk werd gebouwd op de plaats van een vorige kerk. Overblijfselen van deze oude kerk van 1280 bestaan nog steeds. De huidige bouw stamt uit de 14de eeuw.

Gods naam: De goddelijke naam is hier terug te vinden op een groots epitaaf gemaakt van zwarte marmer en albasten sculpturen. Op de steen wordt de naam Ján Lang genoemd. De familie Lang behoorde tot de rijkste families van Levoca. Onderaan staat de datum - 1639. De grafsteen begint met de woorden: "Iehova Deus Sac." - "Jehovah de heilige God".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- naar boven -